Norges politiska framtid svårbedömd

1:47 min

Låsta, häktesliknande, asylmottag och hårdare regler för familjeåterförening är några av konsekvenserna i Norge när högerpopulistiska Fremskrittspartiet nu för första gången ska sitta i en regering. Det här är första gången i Norden som ett parti så långt till höger sitter i en regering och många norrmän är oroliga över utvecklingen.

Åtstramningar i invandrings- och asylpolitiken var viktiga valfrågor för Fremskrittspartiets och där har de i och med det samarbetsavtal mellan regeringen och de två stödpartierna som presenterades igår redan fått igenom vissa av sina krav. Som låsta asylmottag, åldersgränser för familjeåterförening och att prioritera de kvotflyktingar som har störst chans att kunna integreras.

Men partiet har också tvingats kompromissa. Bland annat har det tvingats gå med på amnesti för asylsökande barnfamiljer som bott länge i Norge och tvingats släppa sitt symboliskt viktiga krav på att använda mer av pengarna i den statliga oljefonden.

Frågan är hur mycket Fremskrittspartiet kommer att kunna påverka i en minoritetsregering där alla frågor som inte finns med i samarbetsavtalet måste godkännas av Stortinget där oppositionen är i majoritet. Det gör den politiska framtiden svårbedömd säger Rune Karlsen, statsvetare vid Oslo Universitet.

I Norge är det dessutom den avgående regeringen som lägger budgeten för nästa år. Den nya regeringen kan göra vissa ändringar, men i praktiken betyder det att det är först 2015 som den nya regeringen kan förverkliga sin politik.

Jenny Sanner Roosqvist, Oslo
jenny.roosqvist@sverigesradio.se