Svenska torghandlare missgynnas

1:53 min

Från och med årsskiftet måste torg- och marknadshandlare ha kassaapparat och kunna erbjuda kunden kvitto. Men den nya lagen gäller inte för de många utländska handlare som säljer på gator och torg i Sverige. Därför varnar nu torghandlarnas branschorganisation för att svenska företagare kommer att registrera sig utomlands.

– Du kan ju bara gå till mig själv. Jag har ett italienskt medborgaskap och har lätt att skriva över mitt bolag i Italien. Men det är inte rätt väg. Det är bättre att lagen omfattar allihop här tycker jag, säger Guido Carinci, ordförande för Tomer, branschorganisation för ambulerande torg och marknadshandlare.

Guido Carinci representerar omkring 500 medlemsföretag i Tomer. Han tror att andelen utlandsregistrerade företag redan i dag ligger på mellan 30 och 40 procent på torg och marknader.

Per Wetterholm, vd för familjeföretaget Syltkrukan, står varje lördag under hösten på en grönsaksmarknad i Stockholm och han tycker de nya reglerna är obegripliga.

– Det är väldigt, väldigt märkligt. Det borde vara samma regler för alla. Jag har flera kollegor som åker på marknader och som tänkt tanken att de ska registrera sitt företag utomlands.

Hur mycket de kringresande handlarna omsätter i Sverige finns det ingen statistik över, enligt Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

– Det är ju miljardbelopp det handlar om. För här ingår all torg och marknadshandel som sker i Sverige, både den som är fast och den som åker runt. Sedan är det alla mässor, utförsäljningar, festivaler, bokmässor med mera. Så det är jättestora belopp som omsätts här.

Målet med lagen om kassaregister är både att få konkurrens på lika villkor och att få bort de svarta pengarna. Därför förstår Conny Svensson på Skatteverket ilskan mot att reglerna inte ska gälla alla.

– Vi tycker ju inte att det finns någon logik i detta om jag ska vara ärlig. I den begäran om lagändring som Skatteverket lämnade in för något år sedan lyfte vi fram att vi tycker att utländska företagare ska vara med i regelverket. Så vi anser inte att de ska vara undantagna, säger han.

Ulrika Beck-Friis
ulrika.beck-friis@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista