Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler och fler sjuka i influensan

Publicerat fredag 25 februari 2005 kl 15.19

Årets influensa har nu kommit på allvar och antalet personer som just nu ligger hemma i sängen med hög feber, värkande leder och hosta blir allt fler för varje vecka som går, enligt Smittskyddsinstitutet.

De senaste veckorna har antalet influensasjuka ökat stadigt, både här i Sverige men också i många andra länder i Europa.

Smittskyddsinstitutet räknar med att kulmen för årets epidemi kommer att nås inom de närmaste veckorna, samtidigt kommer influensa i år inte att bli lika omfattande som till exempel förra vintern.

Hälften av barnen i Gävle sjuka
Det är ändå många som är sjuka just nu, exakt hur många går inte att säga men i till exempel Gävle är hälften av barnen borta i på vissa förskoleavdelningar och klasser.

Vid Tallåsens förskola i Valbo utanför Gävle är det många som hostar.

– Jag har väldigt mycket hosta, säger ett av barnen.

Hur många gånger har du hostat idag?

– Väldigt många gånger, säger hon.

Landets vård- och hälsocentraler har bråda dagar just nu.

– Det är många förkylningar, influensafall och infektioner, säger Kristina Lindholm, distriktssköterska vid Strömsbro hälsocentral i Gävle.

Har du varit med om så pass här många som är förkylda tidigare?

– Nej, det har jag inte varit. Jag tycker att det är väldigt mycket nu, säger hon.

– Vi har ett visst antal patienter som vi kan ta emot. Nu de senaste veckorna har vi försökt att klämma in extrapatienter men nu kan vi inte ta emot fler, säger Bengt Janzon, läkare vid medicinskt centrum i Norrköping.

Svårt undvika att bli smittad
Barn smittar barn, barn smittar sina föräldrar, föräldrarna smittar sina arbetskamrater som smittar andra. Det är svårt att undgå att bli smittad, säger Staffan Blanke som är chef för infektionskliniken vid Centralsjukhuset Kristianstad.

– Nej, det är inte så lätt därför att den här smittan sprider sig lätt, säger han.

Efter att ha blivit sjuk kan det ta tid att bli frisk igen. Agneta Jansson i Gävle har tillbringat flera veckor hemma i sjuksängen.

– Jag låg i runt 39 graders feber, kräktes och hade huvudvärk, säger hon.

Sportloven är ljusglimt
En ljusning i dessa influensatider är de pågående sportloven då många är lediga från skolor och arbetsplatser och vistas ute mycket mer. Det kommer att göra sitt för att bromsa den stigande influensaspiralen.

Om man redan har blivit sjuk bör man kanske följa distriktsköterskan Kristina Lindholms råd:

– Man ska dricka mycket, ta sina smärtstillande tabletter och kanske lite slemlösande hostmedicin. Det brukar hjälpa bra, säger Kristina Lindholm vid Strömsbro hälsocentral i Gävle.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Anders Ekholm, SR Gävleborg
anders.ekholm@sr.se

I samarbete med SR Kristianstad
och SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".