UD fortsatte använda biståndspengar till löner

1:54 min

Utrikesdepartementet fortsatte att betala förra biståndsministern Gunilla Carlssons statssekreterares lön via biståndet ända fram till förra veckan. Först efter Ekots avslöjande ändrades det.

Kabinettsekreterare Frank Belfrage säger nu att det var ett misstag, att intentionen var att ingen lön längre skulle dras från biståndet.

– När vi häromdagen kontrollerade att så hade skett, bland annat efter de frågor som ställts, visade det sig att statsrådslönen räknades inte längre i enlighet med de politiska direktiven, men statssekreterarlönen var fortfarande kvar på det gamla kostnadsstället, säger han.

Det var alltså efter Ekots avslöjande att biståndsministern och hennes statssekreterares löner under fyra års tid finansierats via biståndsbudgeten, som UD kontrollerade saken.

Alla uppgifter Ekot fick ut, var att systemet upphört vid årsskiftet.

Men vid UD:s kontroll, visade det sig alltså att statssekreterarens lön fortfarande räknades av mot biståndet.

– När det uppdagades gav jag direktiv om att det skulle omföras retroaktivt per första januari och det utgår jag nu ifrån har skett, säger kabinettsekreterare Frank Belfrage.

Vad beror detta misstag på?

– Den mänskliga faktorn.

Och när exakt var det som detta uppdagades?

– För ett par dagar sedan, när detta kontrollerades. Vi tittade i bokföringen.

Vad var anledningen till att ni kontrollerade detta?

– Jo, därför det var ju en diskussion och debatt och då ville vi kontrollera att allting hade skett i enlighet med de politiska intentionerna

När ni upptäckte detta, varför berättade ni inte det?

– Jomen det är därför, frågan var inte aktuell, och i det ögonblicket en bokföringsomföring uppdagas och rättas till, det hör ju inte till diskussionen för intentionen är ju fullständigt kristallklar hur det ska vara och sedan om det har förts fel tycker jag är mer sekundärt i sammanhanget. Det viktiga är att det görs rätt och i enlighet med de politiska intentionerna, säger Frank Belfrage.

Carolina Jemsby

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista