Momssänkningen på böcker har inte fått önskad effekt.

Leif Pagrotsky kritisk till utebliven bokprissänkning

Uppgifterna om att sänkningen av bokmomsen inte ledde till att bokpriserna sänktes så mycket irriterar kultur- och utbildningsministern. Trots momssänkningen har till exempel priset på facklitteratur i princip legat still.

Det är inte bra, säger Leif Pagrotsky.

– På en del områden ser det förskräckligt ut och då tänker jag på studentlitteratur. Studenterna är en grupp som har kärv ekonomi och som är tvungna att köpa de böcker som står på kurslistan. De har inte alls fått del av den stora skattesänkning som har genomförts, säger han.     

Har utvärderats
Den första januari 2002 sänktes bokmomsen från 25 till 6 procent. Nu har sänkningen utvärderats av Bokpriskommissionen.

Slutrapporten visar att bokpriserna har sjunkit, men inte med så mycket som de borde ha gjort. Sänkningen borde ha varit 11,4 procent om priserna följt konsumentprisindex, men bokbranschen har bara sänkt priserna med 7,6 procent.

Sänkning på skönlitteratur och barnböcker
Endast på skönlitteratur och barnböcker har priserna sänkts i motsvarighet till momssänkningen.

När momssänkningen genomfördes beräknades den kosta en miljard kronor. Leif Pagrotsky är tveksam till om satsningen var värd pengarna och beklagar att den inte gett mer.

Även LO tycker att reformen delvis är ett misslyckande. Kjersti Bosdotter var LO:s representant i Bokpriskommissionen. Hon tycker det är illa när satsningen inte når bok- och tidsskriftsköparna.

– Då är det allvarligt, säger hon.

Blev det så att en kulturpolitisk reform blev mer ett branschstöd?

– Till viss del eftersom momsen inte har kommit konsumenterna till godo fullt ut, säger Kjersti Bosdotter.

Jenny Waldem
jenny.waldem@sr.se

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".