S-analys: EU-valrörelsen var för kort

En av orsakerna till det låga valdeltagandet i EU-parlamentsvalet var att valrörelsen var för kort och saknade engagemang, menar socialdemokraternas analysgrupp.

På fredagen kom socialdemokraternas analys efter partiets valnederlag i EU-parlamentsvalet förra sommaren.

En av orsakerna till det dåliga valresultatet och det låga valdeltagandet var en alltför oengagerad och kort valrörelse, säger Sören Thunell som lett analysgruppen.

– Det finns problem med att man hade ett så kort upplägg på valrörelsen. Man fick inte ut frågorna till väljarna, säger han.

Frågorna fick inget genomslag
Att göra EU begripligt för svenska folket under tre veckors valrörelse är en omöjlighet, här finns ett informationsgap som är alltför stort. Konstaterar analysgruppen i sin rapport.

Frågor som tjänstedirektivet, som socialdemokraterna gick till val på, fick därför inte genomslag.

S-väljare viktiga för det totala valdeltagandet
När socialdemokraterna stannar hemma påverkar det också valdeltagandet i stort.

Att bara 37,8 procent av svenskarna röstade i EU-parlamentsvalet är historiskt. Bara fem av EU:s 25 länder hade ett lägre valdeltagande.

Bland socialdemokrater var valdeltagandet ännu lägre bara 24,6 procent.

Dåligt samarbete
Analysgruppen pekar också på att socialdemokraternas valorganisation inte fungerade så bra lokalt och regionalt och det gjorde inte heller samarbetet mellan partiet och de fackliga organisationerna.

Men detta ska EU-minister Bosse Ringholm nu ändra på.

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp centralt som ska samordna EU-frågorna. Vi överväger också om vi ska utse särskilda personer som ansvarar för att föra in EU-debatten. Jag tror inte vi gör ett lika dåligt val nästa gång, vi har bra förutsättningar att få en stark organisation och ett bra valdeltagande, säger Bosse Ringholm.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".