A-kassan får kritik av Riksrevisionen

Återigen får arbetsförmedlingarna kritik för att inte på ett bra sätt sköta kontrollen av de arbetslösa. Den här gången är det Riksrevisionen som har gjort en granskning och kommit fram till att bara en femtedel av regelbrotten rapporteras vidare.

– Jag tycker att det är allvarligt att det är så få av de regelbrott man upptäcker som leder till ifrågasättande. Det är allvarligt för legitimiteten och framför allt att de arbetslösa inte får samma behandling, säger riksrevisor Eva Lindström.

Många klarar sig undan
En del arbetslösa blir anmälda till a-kassorna för att inte vara tillräckligt aktiva i sitt arbetssökande men många klarar sig undan anmälan och risken att få sin arbetslöshetsersättning sänkt.

Liknande kritik har tidigare framförts av bland annat Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen IAF och på AMS jobbas det hårt med problemet säger en av direktörerna där, Sandro Scocco, men han är tveksam till om det överhuvudtaget är möjligt, som Riksrevisionen gör, att slå fast att bara ett av fem regelbrott anmäls. Regelverket är inte kristallklart, menar han.

– Man ska bedöma om detta är ett lämpligt arbete för individen, bedöma om individen söker tillräckligt mycket jobb. Det finns inte den typen av klarar regler som det gör när det till exempel gäller försäkringskassan, säger Sandro Scocco.

Personlig relation spelar roll
Han håller med Riksrevisionen att ett viktigt skäl till att långt ifrån alla regelbrott anmäls är att arbetsförmedlarna har en personlig relation till den arbetssökande och inte gärna vill vara orsak till att den arbetslöses försörjning dras in helt eller delvis.

Men han tror inte på Riksrevisionens förslag att arbetsförmedlaren skulle överlåta anmälningarna om regelbrott till en speciell nämnd utan Sandro Scocco vill ha ett system med automatiska anmälningar.

– Till exempel om inte en sökande har sökt arbetet och informerat förmedlingen inom en viss tid ska det gå en underrättelse till arbetslöshetsförsäkringen, säger Sandro Scocco, direktör på AMS.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".