Konkurs inom Folksam utreds på nytt

Uppmärksamheten kring försäkringsbolaget Folksams tvivelaktiga affärer blir alltmer besvärande för ledningen. På fredagen beslutade Finansinspektionen att inleda en ny utredning om miljardkonkursen för tre år sedan.

Folksam sålde ett dotterbolag Folksam International för tre år sedan. Mindre än ett halvår senare gick bolaget i konkurs. Alltsedan dess har det funnits misstankar om att Folksam visste att bolaget stod på konkursens rand redan vid försäljningen.

Redan i november 2002 fick Folksam en varning av Finansinspektionen för att inte ha redovisat korrekta uppgifter om dotterbolaget.

Kallades till Finansinspektionen
Dagens Nyheter har i flera artiklar granskat affären. Uppgifterna oroar Finansinspektionen, och på torsdagen kallade generaldirektören Ingrid Bonde till sig Folksams ordförande Wanja Lundby-Wedin, tillika LO:s ordförande, för att upprepa hur allvarligt inspektionen ser på alla turer kring affären.

På fredagen avslöjade Dagens Nyheter att det till och men kan handla om rent lurendrejeri.

Folksams ekonomidirektör ska enligt tidningen ha givit Finansinspektionen friserad ekonomisk information. Dotterbolagets siffror snyggades upp med 320 miljoner kronor, enligt DN.

De här nya uppgifterna har på fredagen fått Finansinspektionen att åter lyfta upp Folksamaffären på bordet.

En ny utredning har startats
En utredning om sifferredovisningen startar med en gång, säger Eva Ekström som är biträdande chef på avdelningen för försäkringsbolag.

– Det är möjligt att vi har fått material som inte har varit korrekt. Vi har bett att få ett möte med konkursförvaltaren för att höra oss för vad som eventuellt skulle kunna vara fel, säger Eva Ekström på Finansinspektionen.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".