Margot Wallström i en utfrågning i Bryssel.

Wallström får stöd från s-kvinnor

Statsministern vill inte att Margot Wallström deltar i nästa valrörelse eftersom hon är vice ordförande i EU-kommissionen. Men Göran Persson får motstånd från ledande socialdemokratiska kvinnor. Och den överenskommelse med de borgerliga han hänvisar till känns varken Fredrik Reinfeldt eller Maud Olofsson vid.

Göran Persson anser att Margot Wallström som svensk representant i EU-kommissionen inte bara kan representera det egna socialdemokratiska partiet.

– Vår kommissionär som vi har i Sverige ska representera Sverige och det är viktigt att den personen står över partipolitiken, säger Göran Persson.

Ska man tolka det som att hon inte är välkommen att delta även om hon skulle vilja?

– Jag tror inte att hon har uttryckt någon sådan vilja över huvud taget. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi kommer ihåg att en kommissionär representerar hela Sverige oavsett vilken regering som råkar sitta. Om man missar den saken får vi snart ett problem, säger Göran Persson.

Har själv insett problemet
Margot Wallström har själv insett att hon inte är välkommen i nästa års valrörelse.

– Statsministern kanske tyckte att det var lite olämpligt att jag var med i Europaparlamentsvalet. Och om det är inställningen inför valrörelsen också blir det svårt att vara med, säger hon.

Handels bakom Wallström
Ninel Jansson är ordförande i Handelsanställdas förbund och sitter i styrelsen för det socialdemokratiska partiet. Hon vill att Margot Wallström ska delta i valrörelsen nästa år.

– Jag tycker det är jättetrist om hon inte skulle vara med. Hon är en väldigt viktig person för socialdemokraterna i Sverige, säger hon.

Vad tycker du om Göran Perssons uttalande att det är omöjligt eftersom hon är EU-kommissionär?

– Jag förstår inte det. Ett av de största problemen vi har är att få svenskar är intresserade av EU-frågor. Då borde det tvärtom vara en fördel att ha Margot Wallström där, säger Ninel Jansson.

Wallström har stöd från Pekgul
Även det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul stödjer Margot Wallström.

Men hon anser att det är kritiken från de borgerliga partierna som ligger bakom att Wallström inte kan vara med i valrörelsen nästa år.

– Jag tycker det är löjligt att kommissionärer inte skulle kampanja. Barrosso deltog i valrörelsen i Portugal, säger hon.

Sahlin på hennes sida också
Statsrådet Mona Sahlin som själv kampanjade tillsammans med Margot Wallström i EU-valet förra året tycker att Wallström kan delta.

– Det är uppenbarligen upp till var och en. Några gör bedömning att de kan vara med i valrörelsen i sitt land andra gör det inte, säger Mona Sahlin.

Borgerliga minns ingen överenskommelse
Göran Persson sa att han kommit överens med de borgerliga.

– Partierna emellan har vi uppfattningen att kommissionären ska stå över inrikespolitik och partipolitik, säger han.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har kritiserat att Margot Wallström deltog i valkampanjen inför EU-parlamentsvalet.

– Men jag skulle inte kalla det en överenskommelse. Det var mer en kritik i efterhand, säger Fredrik Reinfeldt.

Inte heller centerns partiledare Maud Olofsson känns vid någon överenskommelse.

Inga regler för partiförbud
I EU-kommissionens regler finns inget stöd för det politikförbud Persson gett sin partikamrat. Reglerna säger att en kommissionär inte får åsidosätta sina uppgifter som kommissionär. Utöver det har kommissionärerna, som oftast har en politisk bakgrund, rätt att delta i det politiska livet.

Barroso deltog i valet
Det gjorde kommissionens nuvarande ordförande portugisen José Manuel Barroso så sent som för en vecka sedan. Det gjorde också Barrosos företrädare Romano Prodi i Italien.

En gång har EU-kommissionen till och med gett en kommissionär tjänstledigt för att delta i en valrörelse. Det gällde grekiskan Anna Diamanatopoulo i det grekiska valet 2004.

Det Göran Persson nu säger betyder inte bara att Margot Wallström är utestängd från nästa års riksdagsval, något som kan bli märkligt om något som har med EU att göra blir en valfråga. Hon får heller inte vara med i Europaparlamentsvalet år 2009.

Aktiv roll i tidigare val
I förra årets Europaparlamentsval var Wallström mycket aktiv och skrev bland annat en bok tillsammans med förre Europaparlamentarikern Göran Färm. Boken hette ”Folkens Europa eller varför det är så svårt att älska EU”.

Eftersom inget tvingar Persson att portförbjuda Wallström i svenska valrörelser blir nästa fråga om det i själva verket handlar om något helt annat.

Som till exempel att Wallström är kritisk mot många av sina partikamraters inställning till EU eller kanske till och med om att hon vill bli en partiledare som Göran Persson inte vill ha.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".