Uruguay och Argentina i konflikt om miljön

1:43 min

Förhandlingarna mellan Argentina och Uruguay har brutit samman. I flera dagar har ländernas presidenter försökt komma överens om vilka utsläppsnivåer som ska gälla för ett finskt pappersbruk som ligger i Uruguay, precis vid floden som gränsar till Argentina.

Men nu står det klart att man inte kommit fram till en lösning.  Argentinas utrikesminister meddelade att regeringen kommer ta frågan till den internationella domstolen i Haag.

Argentinas utrikesminister såg bister ut när han meddelade nyheten. Argentina kommer ta frågan om pappersbruket till Haag efter att förhandlingarna i natt bröt samman.

Konflikten gäller ett pappersbruk som ligger i Uruguay, precis vid floden. På andra sidan vattnet ligger argentinska semesterorter dit turister från Buenos Aires vallfärdar under sommarmånaderna.

Pappersbruket ägs av finska företaget UPM Botnia och anklagas av Argentina för att förorena floden. Redan när bruket etablerades fanns oro för miljöförstöringar, och när UPM Botnia nu ville höja kapaciteten på pappersbruket – från 1,1 miljoner ton papper om året till 1,3 miljoner ton – så var måttet rågat för den argentinska regeringen.

Det finns ett samarbetsavtal som gör klart att frågor som rör floden ska diskuteras gemensamt av länderna, så Uruguays president José Mujica reste till Buenos Aires för att försöka komma överens med president Cristina Fernandez de Kirchner. Men förhandlingarna bröt samman och Uruguay beslutade att tillåta hälften av den höjning som det finska företaget efterfrågat, 1,2 miljoner ton om året.

Den argentinske utrikesministern svarade i går med att läsa högt från en ny utredning som miljöexperter skrivit efter provtagningar i floden: de har hittat spår av fosfor, krom och diverse miljögifter.

Lotten Collin

lotten.collin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista