Insamlad tsunamimiljard räcker flera år

Efter flodvågskatastrofen runt Indiska oceanen har svenskarna skänkt rekordmycket pengar till hjälporganisationer. Totalt har man fått in en miljard kronor. Pengarna kommer att räcka i många år.

Vissa hjälporganisationer har till och med svårt att hitta användning för alla pengar de fått in. Therese Engström är insamlingsansvarig hos Läkare utan gränser. De 32 miljoner kronor organisationen fått in kommer att räcka länge, säger hon.

– I tre år vet vi att de kommer att räcka. Vi tittar på hur mycket vi kan använda om vi skulle få in för mycket pengar, säger Therese Engström.

Hur stor risk är det?

– Det är svårt att säga. Det beror till exempel på om vi kan vara kvar i Acehprovinsen, vilket inte är självklart. Är det så kommer vi att kontakta dem som skänkt pengar till oss och fråga om vi kan använda pengarna till andra ändamål, säger Therese Engström.

Pengar har kommit in från privatpersoner och företag via insamlingsgalor och bössor. Totalt har en miljard kronor samlats in i Sverige till flodvågskatastrofens offer.

Avböjde redan i januari
Läkare utan gränser var först och sa nej tack till mer pengar redan den fjärde januari.

– Vi kände att möjligheten att göra insatser inte är oändliga. Vi har en viss mängd människor som kan ställa upp och göra professionella insatser och vi vill kunna ha kontroll på vad vi gör, säger Engström.

Röda Korset, Radiohjälpen och Unicef fortsatte sina insamlingar längre än Läkare utan gränser, men har nu också avslutat insamlingarna. Rädda Barnen sätter punkt i mitten av mars.

Svenska Röda Korset har fått in 412 miljoner kronor till sitt hjälparbete efter flodvågskatastrofen. Det är mer pengar än Röda Korset brukar samla in på ett helt år.

Pengarna kommer att räcka i minst fem år, kanske till och med tio år. Då handlar det om återuppbyggnadsarbete i de drabbade områdena, säger kommunikationschefen Johan af Donner.

– Vi ser över hur sjukvården och skolorna fungerar. Vi tittar på också på infrastrukturen, säger Johan af Donner.

Pengar som skänkts till flodvågens offer måste gå till just det och får inte användas till något annat.

Hjälp till andra utsatta
När hjälporganisationerna nu tycker att de fått in tillräckligt med pengar försöker de få svenskarna att också tänka på andra utsatta områden i världen.

Både Therese Engström och Johan af Donner hoppas att givmildheten som visade sig efter flodvågskatastrofen kommer att fortsätta.

– Jag tror att vi har öppnat ett stort fönster och jag tror det kommer att bli något ganska stort framöver, säger Johan af Donner.

– Det engagemanget som visats och det stöd man har börjat ge kommer att fortsätta, säger Therese Engström vid Läkare utan gränser.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".