Avhållsamhet saknar effekt mot aids

USA:s president Geroge Bush är en aktiv förespråkare för avhållsamhet som metod för att bekämpa aids i Afrika. Nu visar en ny studie i Uganda att den amerikanska linjen med avhållsamhet har haft väldigt liten effekt på utvecklingen där.

Det här är förmodlingen en rapport som inte kommer att mottas enbart med glädje av Vita huset.

Amerikanska forskare har tillsammans med forskare i Uganda under flera år studerat 10 000 människor i en stad i Uganda och hur deras inställning till hiv-prevention, avhållsamhet och kondomer ser ut.

Forskarna har kunnat konstatera att smittspridningen i det området nu är under kontroll.

Uganda föregångsland
Uganda är ett föregångsland för hiv- och aidsbekämpning i Afrika, men forskarna säger att de positiva resultaten inte kan tillskrivas avhållsamheten.

Istället är det kondomanvändningen som har slagit igenom. Hälften av alla män använder nu kondom. Det är en mycket hög siffra jämfört med andra afrikanska länder.

USA:s president George Bush är en varm anhängare av just avhållsamhet, både för att minska hiv-spridningen, men också av moraliska skäl.

Avhållsamhet enda säkra metoden
I höstas avsatte Bush 700 miljoner kronor för att föra ut budskapet om avhållsamhet. President Bush har också sagt att det enda säkra sättet att inte få hiv, är att inte ha sex, och att det är ett budskap som alla borde lära sig.

I januari nominerade Bush sin förre jordbruksminister Ann Veneman till ny chef för FN:s barnfond Unicef.

Veneman, som tillträder i maj, skapade omedelbart upprörda känslor hos de redan Bushkritiska genom att säga att det inte är Unicefs uppgift att lära ut familjeplanering.

Sedan tidigare har också USA dragit in sitt stöd till den fond inom FN som arbetar med sexualundervisning och preventivmedelsfrågor, i protest mot att FN-fonden inte tar avstånd från aborter.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".