Fel kropp låg i kistan från Thailand

Räddningsverket tar på sig hela ansvaret för att en kista som kom hem till Sverige från flodvågskatastrofens Thailand innehöll fel person, en man i stället för en kvinna.

– Det är ett tragiskt misstag som vi verkligen beklagar. Nu inför vi ytterligare en kvalitetssäkring i Phuket för att något sådant här inte ska kunna ske, säger Mats Oskarsson, informationschef på Räddningsverket, till TT.

Misstaget upptäcktes på Ärna flygplats utanför Uppsala på fredagsförmiddagen när polis och personal från Rättsmedicinalverket kontrollerade en kista från Thailand.

Den dokumentation som följde med kistan stämde inte överens med märkningen på den kropp som låg i kistan.

På Räddningsverket tror man att misstaget begicks i Phuket där kropparna på de identifierade först läggs i zinkkistor som sedan placeras i träkistor för transporten hem till Sverige.

Den hanteringen sköts av svenska brandmän och begravningsentreprenörer, som arbetar för Räddningsverket. Kontrollen har skötts av två personer men ska nu förstärkas med ytterligare en person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".