Politisk strid om Norges vattenkraft

I Norge pågår en strid om landets vattenkraft ska kunna hamna i utländsk ägo. Förslag som gör det möjligt kan bli regeringsbeslut redan före sommaren. Men oppositionen är kraftig och går tvärs över partigränserna. (Ekonomiekot)

Olja och gas i havet är ingalunda Norges enda energitillgångar. Norsk el kommer nästan helt och hållet från vattenkraft. Norge och vattenkraft är ett.

Hälften ägs av staten, den andra hälften till största delen av kommunerna.

I ett utredningsförslag vars idéer den borgerliga regeringen uttalat sympati för föreslås nu bland annat att kommunbolagen likställs med privata, det vill säga att de lättare ska kunna säljas.

Vattenfall i dörren
Med tanke på många kommuners usla ekonomi kommer så också raskt att ske, menar många oroade kritiker. Och vem köper? Det finns inga kapitalstarka norska köpare, annat än statliga Statkraft som inte får öka sin andel. 

I dörren står istället till exempel svenska Vattenfall och andra utlänningar och stampar. Läget blir en påminnelse för många om att norsk energimarknad, bortsett från oljan och gasen, kanske är mer gammaldags och ineffektiv än omvärldens.

Därför vill den borgerliga regeringen reformera, helst före stortingsvalet i höst.

Förre högerledaren gör motstånd
Motståndet leds inte i första hand av någon vänsterpersonlighet, som man kunde tro. I främsta ledet står istället förre höyreledaren och statsministern Kåre Willoch. Förslaget är kortsiktigt av två skäl. anser han.

– Det ena är av typen, vem ska egentligen styra i Norge och här är vattenkraften nog så grundläggande, säger Kåre Willoch.

– Det andra skälet är det ekonomiska. Nationalekonomiskt är det för Norge väldigt viktigt vad vi har behållit av säkra intäkter om 50 år när oljeåldern går mot sitt slut.

Bengt Lindroth, Oslo
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".