Pär Nuder vill straffa förmånsfuskare

Det ska bli lättare att straffa personer som fuskar med socialförsäkringar. Under våren ska regeringen ta fram en ny lag mot förmånsfusk, berättade finansminister Pär Nuder i Ekots Lördagsintervju.

Enligt Pär Nuder är det för svårt att fälla förmånsfuskare med de lagar som gäller idag.

– Om man idag fuskar med sjukkassan, med a-kassan, med föräldraförsäkringen så är det bedrägeriparagrafen i strafflagen som blir aktuell. Den är omgärdad med väldigt många olika rekvisit, medan det är enklare att lagföra någon som fuskar med skatten. Det tycker jag är en orimlighet och vi håller på och tittar på om det inte är dags att införa en särskild lag för fusk med förmåner.

Få fuskare fälls
Varje år prövas några hundra fall av fusk med socialförsäkringar i domstol. Enligt finansministern är det med dagens lagar bara ett fåtal som fälls av domstolarna. Pär Nuder vill därför att beviskraven mer ska likna dem som redan gäller vid skattebrott.

– Det handlar bland annat om när man underlåter att redovisa korrekta uppgifter. Det handlar om när man är oaktsam med vilka uppgifter man lämnar.

Det ska alltså bli straffbart att inte berätta?

– Det ska bli motsvarande straffbart som det är när det gäller skattebrott, det tycker jag är rimligt.

Pär Nuder tar alltså ytterligare några steg på linjen att gå hårdare fram mot fusk i socialförsäkringen. För tre veckor sedan presenterade finansministern ett förslag som gör det lättare för myndigheter att samköra uppgifter och under våren kommer flera åtgärder mot förmånsfusk.

– Den stora majoriteten av dem som uppbär föräldraförsäkring, och sjukförsäkring och a-kassa fuskar inte och det är just för deras skull som vi måste bli betydligt tuffare mot dem som fuskar.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".