Mats Melin, ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, anser att domstolarnas oberoende måste stärkas. Foto: Maja Suslin/TT

Ny ledning kan garantera domstolars oberoende

1:45 min

Domstolarnas oberoende bör stärkas. För att garantera det bör Domstolsverket återfå en styrelse och Justitiekanslerns (JK) tillsyn över domstolarna bör avskaffas. Det anser Mats Melin, ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

I en artikel på DN Debatt idag skriver justitierådet Mats Melin tillsammans med Marianne Lundenius, ordförande i Högsta Domstolen, att domstolsverkets ledning borde förändras.

- Det är angeläget att stärka domstolarnas oberoende i förhållande till andra statsmakter och alldeles i synnerhet i förhållande till de styrande makten, till regeringen, säger Mats Melin.

I stället för att som i dag ledas av en generaldirektör, borde verket ledas av en styrelse med bland annat domare, där domarna även borde bilda en majoritet, enligt artikeln. Dessutom vänder sig artikelförfattarna mot att Justitiekanslern, JK, som idag har makt att väcka åtal mot domare, också är regeringens ombudsman. Det är betänkligt att JK har sådana befogenheter i förhållande till självständiga domstolar, enligt Mats Melin.

--Vi bör bygga samhällsinstitutioner som håller även när det är oväder och ofärdstider och alla inte är överens. Vi ser en utveckling i Ungern där domstolarna handfast styrs och grundlagarna skrivs om för att minska domstolarnas oberoende. Ska vi säkerställa att sådant inte händer i vårt land måste domstolarnas oberoende som en tredje statssmakt ökas ytterligare.

Enligt Justitiedepartementet finns idag ingen utredning som utreder Justitiekanslerns framtida roll.

Karin Wettre
karin.wettre@sverigesradio.se

Är det rimligt att det blir en förändring av systemet?

--Ja vi hoppas att vårt inlägg ska leda till en utredning, både om Justitiekanslernas roll och om hur den centrala domstolsadministrationen bör ledas. Det är inte gjort i en handvändning med det är dags att börja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista