Kunskap saknas om vräkta barnfamiljer

En statlig utredning försöker ta reda på varför barnfamiljer vräks. Sådana vräkningar ska inte kunna ske i det svenska skyddsnätet, men ändå råkar mellan 1 500 och 2 000 svenska barn ut för detta varje år. Utredaren Göran Johansson tror att både myndigheter, forskare och politiker missat problemet.

– Jag tror det beror på att många har levt i den föreställningen att det sociala skyddsnätet ska fungera i sådana här situationer. Sedan finns det en grupp människor som inte tar kontakt med socialtjänsten och söker det stöd de skulle kunna få. Det är skamligt att bli vräkt, det är inte något man basunerar ut, säger statens utredare Göran Johansson.

Det var i somras som en statlig utredning om fattiga familjer uppskattade att upp till 2 000 barn varje år tvingas uppleva hur familjen vräks. Regeringen reagerade med bestörtning, meningen är att socialen ska ingripa när en barnfamilj hotas av vräkning, och Göran Johansson fick jobbet att ta reda på hur det kunnat bli såhär.

Kunskap saknas
Det finns nästan ingen kunskap om dom familjer som vräks. Göran Johansson har nu satt ihop ett nätverk av forskare som ska hjälpa honom ta reda på varför och beställt flera nya undersökningar. Hans utredningen är alltså långt ifrån klar, men redan nu pekar Göran Johansson på en tänkbar orsak till vräkningarna.

– Under 80-talets slut och 90-talets början ökade vräkningarna så påtagligt att socialtjänsten inte hann med att jobba med samtliga som vräktes.

Hur allvarligt är det?

– Det är mycket allvarligt. Man ska hinna med den här typen av ärenden. Man ska ha ett barnperspektiv i de här frågorna.

Göran Johanssons uppdrag är bland annat att undersöka om lagen måste skärpas. Men han tror inte att det är lagen det är fel på, däremot måste vissa kommuner skärpa sig.

– Möjligen tror jag i dagsläget mer på att man ska kvalitetssäkra sina rutiner i kommunerna och i samarbetet med kronofogden och med värdarna än att man förändrar lagstiftningen, men det vill jag gärna återkomma till om ett halvår.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".