USA har avskedat 10 000 gaysoldater

Den amerikanska militären har sedan 1993 avskedat närmare 10 000 soldater och officerare för att de varit homosexuella. Det har kostat militären minst 1,4 miljarder kronor uppger den amerikanska kongressens revisorer.

1993 ville president Clinton förbjuda diskriminering av homosexuella inom militären. Men Pentagon protesterade.

Öppet homosexuella soldater kan störa stridsmoralen och försämra förbandens kvalitet, menade militärledningen.

Clintons kompromiss
Kompromissen blev att man införde principen ”don’t ask don’t tell”, fråga inte berätta inte. Bögar och lesbiska skulle kunna tjänstgöra på lika villkor så länge de inte avslöjade sin sexuella läggning.

Men det som var avsett som ett steg för att acceptera homosexuella i uniform har inte fungerat. 9 488 soldater och officerare har avskedat för sin sexuella läggning sedan lagen infördes.

Nyckelpersoner
En del har varit i nyckelpositioner bland annat har 300 språkexperter varav 54 arabiska tolkar avskedats som öppet homosexuella.

I en tid av budgetbesparingar och krig mot terrorismen borde USA:s militär som i så många andra länder bedöma människor efter sina arbetsinsatser inte efter sin sexuella läggning, skriver tidningen Boston Globe i en ledarkommentar.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".