1 av 2
Tusentals barn i Vietnam har fötts med missbildningar som tros bero på Agent Orange.
2 av 2
Avlövningsmedlen spreds från flygplan.

Rättegång om giftskador i Vietnamkriget

30 är efter Vietnamkrigets slut inleds på måndag i New York en rättegång där över 100 vietnamesiska medborgare stämmer kemiföretaget Dow Chemicals. Deras skador och sjukdomar anses har orsakats av dioxin i det ökända avlövningsmedlet Agent Orange.

Mellan 1962 och 1971 sprejade USA närmare 100 miljoner liter växtgift över Vietnam. Det avlövningsmedel som kallades Agent Orange efter färgen på giftbehållarna var särskilt effektivt. När träden tappade sin grönska blev det svårare för gerillan att gömma sig.

Men Agent Orange innehöll dioxin. En del av soldaterna som spred giftet fick först svår akne. Dioxin sattes också i samband med bland annat cancer och fosterskador

Tre miljoner drabbades
I Vietnam uppskattar man att tre miljoner människor särskilt barn drabbades av dioxinskador. Nu 30 år efter Vietnamkrigets slut har 100 vietnamesiska medborgare stämt tillverkarna av Agent Orange bland annat den amerikanska kemijätten Dow Chemicals. Målet inleds i New York på måndag.

Tillverkarna anser dels att de inte har något ansvar för skadorna eftersom Agent Orange producerades på direkt order av den amerikanske militären. De anser heller inte att det är bevisat att Agent Orange verkligen ger de påstådda skadorna.

I en uppgörelse betalade dock kemiföretagen 1984 närmare 1,5 miljarder kronor till före detta amerikanska Vietnamsoldater utan att medge någon skuld.

”USA borde betala”
315 000 amerikanska soldater som kom i beröring med Agent Orange har undersökts sedan de angett att de fått allvarliga skador. Om de som sprutade gifterna blev så sjuka är det rimligt att de som blev besprutade också ska få ersättning, säger en av advokaterna. Några summor har dock inte angetts i stämningen

– Den amerikanska regeringen borde betala för sina misstag, säger 25 årige Nguyen Duc på ett sjukhus i Vietnam till nyhetsbyrån Reuters. Han är en av dem som stämt kemiföretagen. Nguyen föddes sammanvuxen med sin tvillingbror i ett område som besprutats med Agent Orange.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".