Kärnkraftverket i Bushehr har en ryskbyggd reaktor.

Kärnavtal klart mellan Ryssland och Iran

Efter omfattande förhandlingar och förseningar har Iran och Ryssland skrivit under ett avtal om kärnkraftverket i Bushehr vid Persiska viken. Ryssland förser Iran med uran medan Iran garanterar att kärnkraftverket inte används för att utveckla kärnvapen.

Det krävdes ett extra dygn och en rundtur vid det gigantiska kärnkraftverket i Bushehr i Persiska viken för att avtalet mellan Iran och Ryssland skulle skrivas under i Iran.

Avtalet är kontroversiellt. Ryssland anklagas av USA för att bidra till att Iran snart har egna kärnvapen. Rysslands svar är att kräva att Iran sänder tillbaka allt utbränt kärnbränsle, något som iranierna gått med på, men inte ville betala för.

Unik rundtur
Innan avtalet skrevs på fick det ryska atomenergiorganets chef en tur på kärnkraftverket och lagret för kärnbränsle. Han sa till journalister på plats att det uppfyllde internationell standard.

Rundturen med journalister var i sig unik. Få har ens sett bilder av kärnkraftsbygget förrut. Det nära sex miljarder dyra kärnkraftverket ska tas i bruk i slutet av året. Också i Iran har det ifrågasatts varför Iran behöver detta dyra projekt när landet har egen olja.

Anrikning upphör
Att utvinna plutonium för kärnvapen är möjligt ur urbränt kärnbränsle. Iran har anrikat uran till kärnbränsle för verket, men tillfälligt lovat upphöra efter påtryckningar från Europa, som också oroas över risken för kärnvapenutveckling.

Storbritannien, Frankrike och Tyskland har lovat ekonomiskt bistånd i gengäld

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".