Fortfarande låst läge kring USA-budget

1:52 min

Spänningen stiger i USA och den politiska striden om ekonomin hårdnar. En viktig del är kampen om opinionen i det höga politiska spel som pågår i Washington.

En tv-annons hävdar att den republikanske talmannen i representanthuset, John Boehner, har tagits som gisslan av den konservativa falang i hans parti som stöds av den så kallade teapartyrörelsen.

Politikerna på båda sidor skyller på varandra och medierna är fulla av rapporter om hur medborgarna är less på kongressen. Än så länge är de mest missnöjda med republikanerna.

President Barack Obama, som höll presskonferens i går, säger att han är beredd att förhandla med de resonabla republikanerna om allting, men först sedan de sagt ja till att förlänga en budget och till att USA kan fortsätta låna.

Han uppmanade de extrema, som han kallade den mest konservativa och kompromisslösa falangen av republikanerna, att släppa talmannen John Boehner fri att göra upp.

President Obama, som hade mycket gott om tid att svara på frågor på presskonferensen, kan tänka sig en uppgörelse där lånetaket höjs under en kort period och att förhandla om budgeten efter det.

Han tänker däremot inte förhandla under hot, om inte republikanerna får som de vill och Obama beskriver hur demokraterna velat diskutera budgeten under många månader men mött kalla handen från republikanerna.

Ett par timmar senare svarade talmannen, republikanen John Boehner.

– Det presidenten sa i dag, var att han kan sitta ner med oss om vi ger upp utan villkor, det är inte så det fungerar, säger John Boehner.

Han lägger till att han tycker det är ohållbart att USA lånar till utgifter. Skulderna måste tas ner sa han, utan det kan inte lånetaket höjas.

– Det är fel att skicka räkningen för våra skulder till barn och barnbarn, säger John Boehner.

Parterna verkar inte tala med varandra och inte lita på varandra, men de verkar, med få undantag, vara överens om risk för stora ekonomiska konsekvenser för hela världen om de inte gör upp.

Inger Arenander, Washington
inger.arenander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista