80 000 japaner kan inte återvända till Fukushima

"Du kan inte se radioaktiviteten, du kan inte lukta den"
2:09 min

Två och ett halvt år efter tsunamin och kärnkraftskatastrofen i Japan kan över 80 000 människor ännu inte återvända hem, på grund av strålning, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Nils Horner från strålzonen.

Strålsanering i Fukushima

Myndigheterna satsar runt 100 miljarder på strålsanering, men ingen vet om området kan göras säkert.

Hit men inte längre – det står en vägspärr mindre än tio kilometer från det havererade kärnkraftverket Fukushima.

– Det krävs tillstånd för att få passera, förklarar en uniformerad vakt iklädd skyddsmask.
 
Samhället före vägspärren, Namie, är en folktom spökstad. Stängda butiker, skolor och en bowlinghall håller alla på att bli överväxta av ogräs och skräp virvlar runt de öde gatorna. Normalt prydliga Japan har i orter kring kärnkraftverket förbytts i sakta, karakteristiskt förfall
 
I ett hus i en närbelägen by träffar jag o Ichijyo, han gör ett par korta besök per veckan i huset, där strålningen ligger kring två mikrosievert per timme.

Myndigheterna förbjuder övernattning här.
 
– Du kan inte se radioaktiviteten, du kan inte lukta den, säger han.
 
Han berättar om hur möss och insekter och mögel invaderat hans hus, och han verkar bära på en stilla förtvivlan. Visst pågår nu strålningssanering, tusentals arbetare skrubbar och spolar hus i den stråldrabbade regionen och fraktar bort besmittad jord i tio evakuerade städer.

Strålsanering är en av få tillväxtbranscher i den här regionen.

 
– Även om de sanerar här sker det bara i en 20 meters radie kring mitt hus, vad händer om mina barnbarn är här och leker och går utanför radien? säger Ichijyo.
 
Över 80 000 människor är ännu två och ett halvt år efter katastrofen fördrivna från sina hem på grund av strålningen, många av dessa "nukleära flyktingar" lever fortfarande en oviss tillvaro i provisoriska baracker. Särskilt yngre har gett upp om att någonsin återvända.
 
Innan jag lämnar Namie får jag köra in på en kontrollstation, där strålningen kollas på mina skor och på bilen innan jag får köra vidare.

Nils Horner, Fukushima
nils.horner@sverigesradio.se

Chatt med Nils Horner

#text=5669199#Sveriges Radios korrespondent på plats i Japan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista