Nils Horner chattade från Fukushima

Det har gått två och ett halvt år sen katastrofen i Japan. Haveriet i kärnkraftverket gör att 80 000 människor ännu inte kunnat återvända till sina hem. Sveriges Radios reporter Nils Horner finns på plats och svarade i dag på lyssnarfrågor.

Reportage:

Mikael Kulle: Välkomna till chatten! Passa på att ställ era frågor till vår korrespondent, han börjar svara kl. 15.

09:41, 9 October 2013

Mikael Kulle: Kul med så många frågor till Nils Horner, nu väntar vi bara på att han ska koppla upp sig från Fukushima så att vi kan dra igång chatten.

14:59, 9 October 2013

Nils Horner: Hej från Japan!

15:00, 9 October 2013

Mikael Kulle: Välkommen Nils! Nu kan vi börja. Fortsätt gärna att skicka in era frågor.

15:00, 9 October 2013

Ulrika: Hej Nils! Människorna på bilden har någon form av skyddsutrustning. Har du något skydd för att undgå strålning? (Det syns inte på bilden.)

Nils Horner: Hej Ulrika, tack för frågan. När jag var med saneringsgänget så fick jag låna en vit hjälm och ett munskydd i papper. Osäker på om det hjälper så mycket. Men jag var bara där en kort stund.

15:02, 9 October 2013

Bella: Hej Nils! Utsätts man för förhöjda doser strålning om man besöker Japan generellt i dag jämfört med tidigare på grund av olyckan i Fukushima eller är det föst om man tar sig innanför de inhägnade områdena?

Nils Horner: Hej Bella, jag tror att man kan känna sig fullständigt lugn om man vill åka till Japan. Strålnivåer mäts överallt och alltid, och de är betryggande låga utom i de avspärrade områdena.

15:04, 9 October 2013

Magnux: Hej Nils. Är det cesium som orsakar strålnivåerna i dom nu utrymda områdena?

Nils Horner: Det är cesium som verkar orsaka mest bekymmer, som människor kontrollerar sig för om de blivit utsatta för strålning

15:04, 9 October 2013

pika: Äter du själv skaldjur och fisk när du är i Japan?

Nils Horner: Jag åt en fantastiskt god sushi-middag på en liten restaurang i Soma, en kuststad inte så långt från kärnkraftverket. Myndigheterna gör mätningar på maten innan den får säljas

15:05, 9 October 2013

savethehumanity: Kan du ge hedeligt reportage från faktiska förhållanden i Fukushima utan att bli censurerad eller hotad av fockning.

Nils Horner: Hej Save, jag har inte märkt några försök att censurera mig från något håll.

15:06, 9 October 2013

Nils Horner: Hej Save, jag har inte märkt några försök att censurera mig från något håll.

15:06, 9 October 2013

Nils Horner: Pika, det är ju ganska långt kvar till OS, och jag tror inte att strålhotet upplevs som så stort för OS-deltagare. Bakgrundsstrålningen är högre i t ex Hong Kong än i TOkyo märkte jag när jag kollade min egen strålmätare innan jag åkte till Fukushima härom dagen.

15:07, 9 October 2013

ctg: Förstår människor i allmänhet att katastrofen inte orsakades av tsunamin utan av dåligt ledarskap (enligt en oberoende kommission)? Som alltså kan bli orsak till kärnkraftkatastrofer i alla länder som har kärnkraft. = den mänskliga faktorn liksom i Tjernobyl och flera andra olyckor med kärnkraft.

Nils Horner: ctg, det finns en stor ilska bland människor man möter i Fukushima-regionen mot myndigheternas agerande både före och efter katastrofen. Många klagar på förvirrande besked och på långsamhet när det gäller kompensation, sanering och återuppbyggnad. Hur ekonomin ska bli i regionen är ett stort bekymmer.

15:08, 9 October 2013

Karl E W Petersson: Med tanke på att huvuddelen av det förbjudna området har mindre strålning än den naturliga radioaktiviteten på många andra platser på vår jord är inte människor kritiska till den överdrivet försiktiga politik som de japanska myndigheterna intar?

Nils Horner: Tack för din fråga Karl, jag noterade just att det är högre bakgrundsstrålning i Hong Kong än i Tokyo, åtminstone enligt min egen mätning. Det är förstås viktigt att ha saker och ting i perspektiv. Men det är också ett faktum att över 80.000 människor fortfarande inte kan återvända till sina hem pga myndigheternas evakueringsbeslut.

15:10, 9 October 2013

pika: Verkar det som myndigheterna låter folk tro att de någonsin kan återvända till sitt område?

Nils Horner: pika, myndigheterna vill att folk ska återvända och säger att många områden nu är säkra. Men många är skeptiska. Särkilt yngre, och barnfamiljer. Många oroar sig också för hur de ska klara försörjningne. Regionen kring Fukushima är inte direkt ekonomiskt dynamisk. Även om strålningssanering just nu är en efterfrågad bransch, och många sysselsätts just nu med det.

15:11, 9 October 2013

Magux: Stämmer det att WHO bedömer antalet extra cancerfall på grund av olyckan till mellan 0 och 20 st?

Nils Horner: Magux, WHO har gjort intressanta studier i ämnet, också kring effekterna av Tjernobylkatastrofen. Se t ex http://www.who.int/ionizing_radiation/chernobyl/backgrounder/en/index.html

15:13, 9 October 2013

Maria: Kommer Japan att avveckla kärnkraften nu efter olyckan och hur går det med att införa mer förnyelsebar energi istället

Nils Horner: Hej Maria, tack för frågan. Regeringspartiet i Japan är i grunden positivt till kärnkraft men har sänt signaler i olika riktningar, så det är svårt att säga säkert vad som ska ske med kärnkraften i framtiden.

15:14, 9 October 2013

pika: När gator och hus spolas var tar det radioaktiva vattnet vägen?

Nils Horner: pika, det beror på hur de som spolar utför sitt uppdrag. Det finns rapporter om att en del slarvar och låter vattnet rinna ut i bäckar och åar, vilket inte är meningen förstås. Saneringen handlar ju om att flytta strålningen från ett område till ett annat, säkrare.

15:15, 9 October 2013

Peter Ericson: Hur hög är den påvisade ökningen av sköldkörtelcancer bland barn? Hur beräknar nan den ökade cancerfrekvensen i distriktet år 2025/30? Specifikt på leukemi, bröstcancer/lymfkörtel-; aktut lymfatisk leukemi?

Nils Horner: Hej Peter, tack för din fråga som jag inte har ett omedelbart svar på. Världshälsoorgansiationnen har studerat ämnet, inte minst efter Tjernobyl.

15:16, 9 October 2013

ctg: Det borde verkligen mycket oftare var information om vad som händer i Japan efter katastrofen. Skam åt gammelmedia av alla de slag! Men tack för att du rapporterade, men det borde ha varit ett längre inslag.

Nils Horner: tack ctg, ska försöka göra fler och kanske till och med längre inslag!

15:16, 9 October 2013

Frågvis: Hur tänker du själv kring risken för strålning? Du har väl besökt Fukushima ganska många gånger, är du inte orolig för egen del?

Nils Horner: Hej Frågvis, är inte så orolig. Jag har nu besökt Fukushima-området den här gången i två dygn, det är väldigt kort tid. Jag tror att jag skulle behöva stanna mycket längre om det skulle bli någon risk. Jag har med mig strålmätare och såg att den för det mesta angav lägre strålningsnivå än i t ex Hong Kong och mycket lägre än den naturliga strålningen exempelvis i amerikanska Denver.

15:18, 9 October 2013

Magux: Nej Nils. I dom nu evakuerade områdena, vad är det för nedfall som avger strålning?

Nils Horner: Magux, de radioaktiva ämnena från reaktorerna faller inte i prydliga mönster, vissa områden är hårt drabbade, andra inte. Ibland är strålningen lägre nära kärnkraftverket men mycket högre 2-3 mil bort. Det är därför så många vanliga människor nu skaffat sig en dosimeter för att själv kunna kolla strålningen i det egna huset och trädgården. Då behöver man inte heller enbart förlita sig till myndigheterna.

15:21, 9 October 2013

pika: Har du märkt om det finns någon diskussion överhuvudtaget om risker för OS-deltagarna?

Nils Horner: pika, ang risker för OS-deltagarna så kommer förmodlingen en del idrottare från ställen där strålningen och föroreningarna är högre än i Tokyo.

15:21, 9 October 2013

Maria: Har du som journalist försökt att komma in på själva Fukushimaverket? Är det möjligt för utländska journalister?

Nils Horner: Hej Maria, jag har inte försökt särskilt energiskt att komma in i själva reaktorn, men jag vet att regeringen ibland bjuder in utländsk media på guidade turer. Då måste man förstås ha på sig full skyddsutrustning osv, och så får man åka in med buss. Jag skulle gärna göra ett sådant besök om chansen uppenbarade sig. Tack för att du påminde mig!

15:22, 9 October 2013

act: träffar du några av alla de desperata fiskare som vars näring har omöjliggjorts?

Nils Horner: act, ja, jag har träffat ledsna fiskare. En del av dem har faktiskt fått jobb av Tepco. I stället för att fiska får de i uppdrag att hämta vattenprover vid Fukushima Daiichi.

15:23, 9 October 2013

pika: Pågår demonstrationer mot kärnkraften? Ökar motståndet?

Nils Horner: pika, det hålls ofta rätt stora och högljudda demonstrationer mot kärnkraft i exempelvis Tokyo. Men i valet nyligen verkade kärnkraftsfrågan inte vara så väldigt viktig, och ett parti, LDP, som anses relativt kärnkraftsvänligt, valdes till makten.

15:25, 9 October 2013

act: Hur vet du att det är bakgrundsstrålningen du mätte? Det finns många sk hot spots i Tokyo.

Nils Horner: Det är sant att det finns många sådana, och jag fick lära mig i går att hot spot heter "hotto spotto" på japanska.

15:26, 9 October 2013

Peter: Hej Nils, upplever du att japaner generellt har blivit mer eller mindre rädda för strålning efter utsläppen i Fukushima?

Nils Horner: Peter, jag tror det finns en större rädsla. Till och med här i Tokyo hör man japaner som oroar sig, särskilt för sina barn. Och många är uppmärksamma på var maten de köper kommer ifrån. Tidigare var ju många japaner stolta över att matsäkerheten här var överlägsen den i Kina. Nu är en del inte så säkra längre. Men andra säger att myndigheterna har strikt kontroll av allting.

15:27, 9 October 2013

Magux: Stämmer det att att den extra kol och olja Japan tvingas bränna istället för kärnkraften redan nu orsakat betydligt större hälsoproblem än olyckan?

Nils Horner: Magux, vet inte. Men det är ju en intressant fråga att hålla ögonen på. Japans regering säger att den är fast besluten att starta de flesta reaktorer igen.

15:29, 9 October 2013

act: Hoppas att du möter miljöorganisationer under dina Fukushima- Japanbesök!

Nils Horner: act, absolut. Har träffat sådana under de senaste dagarna och tidigare också, inte minst när jag rapporterat från anti-kärnkraftsdemonstrationer i Tokyo.

15:30, 9 October 2013

Mikael Kulle: Dags att runda av, Nils Horner måste arbeta vidare. Stort tack till Nils, och till er som följde chatten!

15:32, 9 October 2013

Nils Horner: Tack för alla frågor, ledsen att jag inte kunde svara på allt och alla.

15:33, 9 October 2013

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista