Syrien förnekar inblandning i attentat

Regimen i Syrien förnekar all inblandning i fredagskvällens självmordsattentat i Tel Aviv. Chefredaktören för den statskontrollerade tidningen Al Thawra, säger till SR:s utsända att Syrien inte stödjer några terrororganisationer.

– Vi anklagas för att stödja terrorism, men vi erbjuder inte någon av dessa organisationer något stöd, säger chefredaktören Fayez Sayegh. Vi vill hjälpa palestinierna genom att stödja deras president Mahmud Abbas.

Syrien hävdar att Islamiska Jihads kontor i Damaskus stängdes ned för flera år sedan. Men det är allmänt känt att organisationen fortfarande har verksamhet i Syrien och grannlandet Libanon.

Ökat tryck på Syrien
Självmordsattentatet i Tel Aviv och Israels ankalgelser om att regimen i Damaskus är inblandad ökar nu det internationella trycket på Syrien.

Damaskus-regimen befinner sig redan i ett hårt åtdraget skruvstäd sedan mordet på Libanons förre premiärminister för snart två veckor sedan. Många anklagar Syrien för att ligga bakom det attentatet, även om också det förnekas av Syrien.

Dessutom sätter USA stor press på regimen, Washington anklagar Damaskus för att främja moståndsmän och terrorister i Irak.

Syrien följer konventioner
Ändå säger chefredaktören att Syrien på det stora hela är överens med USA och det internationella samfundet. Det finns ingen oro för att Syrien ska bli USAs nästa mål efter Irak, menar Fayez Sayegh.

– Det är mycket som skiljer Irak och Syrien, vi respekterar internationella konventioner. Dessutom har USA fullt upp i Irak, de vill nog inte få mer på halsen, säger den regimkontrollerade tidningens chefredaktör Fayez Sayegh.

Caroline Salzinger, Damaskus
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".