Lampedusatragedin väcker politikerna

1:44 min

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Cecilia Malmström, som är flyktingansvarig kommissionär, besökte i dag den italienska ön Lampedusa, där hittills nästan 300 människor har konstaterats döda i fartygskatastrofen i torsdags.

Även Italiens premiärminister Enrico Letta var med.

Italien ska hålla en statsbegravning för alla de nästan 300 människor, som dog i fartygskatastrofen alldeles utanför ön Lampedusa, sa Italiens premiärminister Enrico Letta.

--Detta är en tragedi av en omfattning, som vi aldrig tidigare har upplevt i Medelhavet, sa han.

Han sa också bland annat att flykting- och invandringsfrågan ska ingå bland de mest prioriterade uppgifterna för Italiens regering de kommande åren och under det italienska ordförandeskapet för EU nästa höst. Men bitterheten över politikerna har hittills varit stor.

De som dog i havet i mörkret har redan förklarats som italienska medborgare, medan de överlevande inte vet något om sin framtid. Merparten eritreaner, som klarade sig, har hittills sagt att de vill skicka hem kistorna med de döda. I många fall är det nära anhöriga och vänner.

Lampedusabornas bitterhet över att hantera en svår situation är också stor. När politikerna anlände i dag möttes de av demonstranter, som skanderade Skam och mördare.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sa på presskonferensen på Lampedusa att Europa inte kan vända sig bort. Europa måste gemensamt hantera frågan.

Alice Petrén

alice.petren@sverigesradio.se