Nobelpristagare Phelps om budgetkrisen

1:38 min

Budgetkrisen i USA har nu pågått i drygt en vecka.

Och hittills syns inga tecken på att den ska lösas inom en snar framtid. Men än så länge utgör krisen inget hot, säger Edmund Phelps, tidigare nobelpristagare i ekonomi.

Om en månad kan det bli problem, säger Edmund Phelps, som 2006 fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

– Det är fortarande i sin linda, och utgör inget direkt hot. Men om USA:s regering misslyckas att betala av statsskulden kommer det att få stora effekter på det finansiella systemet, även utanför USA, säger han.

Budgetkrisen är ännu i sin linda och utgör inget direkt hot i dag. Men om USA:s regering måste ställa in betalningar kommer det att få stora effekter på det finansiella systemet, även utanför USA, säger Edmund Phelps.

Nu är han på Sverige-besök hos Institutet för näringslivsforskning, bland annat för att prata om sin nya bok.

Ett kritiskt datum för USA är den 17 oktober, då kan USA tvingas ställa in betalningarna om inte republikaner och demokrater kommer överens om att höja lånetaket för den amerikanska statsskulden. Och Edmund Phelps menar att läget blir riktigt allvarligt först om en månad, då inställda betalningar och dålig skjuts i den amerikanska ekonomin får stora effekter.

– Det går att fortsätta en månad till i nuvarande dödläge. Men efter det kommer det att bli ett problem, säger Edmund Phelps.

 

Catarina Friskman

catarina.friskman@sverigesradio.se