Lampedusa "en skam för EU"

2:19 min

Hårda ord som "hyckleri" haglade igår kväll när EU-parlamentet debatterade flyktingtragedin vid Lampedusa. Nu är det bekräftat att över 300 flyktingar dog i förra veckan när en överfull båt började brinna och sjönk alldeles utanför den italienska ön.

– Det är en skam för EU. Med denna nya katastrof symboliserar Lampedusa det som vi vet sedan länge; att Medelhavet är en massgrav, säger Rebecca Harms, gruppledare för de gröna i EU:s parlament.

EU-kommissionär Cecilia Malmström kom till debatten i EU-parlamentet i Strasbourg direkt från Lampedusa. Där hade hon bland annat sett hundratals kistor uppradade, några prydda med teddybjörnar. De kistorna innehöll döda barn.

I parlamentsdebatten upprepade Malmström sin idé om en utökad kustbevakning i hela Medelhavet för att snabbare upptäcka och rädda flyktingar i sjönöd. Hon sa också att tragedin vid Lampedusa kan vara en väckarklocka för att förändra EU:s politik.

Cecilia Malmström vill bland annat öka de lagliga vägarna att ta sig till EU, och hon fick en del stöd för den tanken under debatten i EU-parlamentet. Det är mer tveksamt om även EU:s medlemsländer kan gå med på att förenkla flyktingars väg till Europa.

Italien fick på onsdagen löfte om extra EU-stöd till flyktingmottagande på motsvarande drygt 260 miljoner kronor. Under onsdagskvällens debatt i EU-parlamentet dömdes det stödet ut som "otillräckligt" av den italienske konservative politikern Salvatore Iacolino. Medan Liberalen Sonia Alfano riktade en tanke till de som överlevde katastrofen vid Lampedusa.

– De överlevande blir nu utredda och riskerar att hamna i fängelse. De kan komma till slutsatsen att det skulle ha varit bättre om de också hade dött i olyckan, säger Alfano.

Jens Möller
jens.moller@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista