Black Hawk-helikopter. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

USA fryser militärt stöd till Egypten

USA drar tillfälligt ner på delar av sitt militära stöd i Egypten och stoppar leveranser av "storskaliga militära system". USA vill nu se demokratiska framsteg i ett Egypten skakat av politiskt våld.

USA kommer att "omkalibrera" sitt militära bistånd till Egypten, meddelade det amerikanska utrikesdepartementet på onsdagskvällen. Beskedet låg i linje med de surrande rykten som sedan tidigare omgärdat frågan.

USA kommer att frysa "storskaliga militära system" och en del kontantbidrag till den egyptiska regeringen fram till det att Egypten visar framsteg mot en demokratiskt vald civil regering, meddelade departementets taleskvinna Jen Psaki i ett uttalande.

Bland annat kommer beslutet att drabba leveranser av stridshelikoptrar, liksom attackrobotar och stridsvagnsdelar.

Beslutet att minska det militära biståndet ska inte ses som permanent, betonade amerikanska tjänstemän som samtidigt tillade att vapnens värde uppgår till "hundratals miljoner dollar i stöd".

Källor hade tidigare uppgett att beslutet skjutits upp ett flertal gånger och att USA:s president Barack Obama i tisdags inte slutgiltigt bestämt sig. USA:s regering har slitit med ärendet sedan Egyptens militär den 3 juli störtade den islamistiske presidenten Muhammad Mursi, vilket utlöste våldsamma oroligheter.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista