Libyens premiärminister bortförd av okända män

1:55 min

Beväpnade män förde bort den libyske premiärminister Ali Zeidan från ett hotell i huvudstaden Tripoli på torsdagen. Efter några timmar uppgav landets justitieminister att Zeidan släppts fri.

Libyens premiärminister Ali Zeidan fördes bort av beväpnade män i Tripoli, uppgav säkerhetskällor för Sky News Arabia och al-Arabiyya på torsdagsmorgonen.

En statlig nyhetsbyrå uppgav senare att Zeidan hölls på en avdelning för brottsbekämpning. Bara timmar efter bortförandet uppgav Libyens regering samt säkerhetsstyrkor enligt AFP att premiärministern hade släppts fri.

En av säkerhetsvakterna vid det hotell där Zeidan vistades beskrev bortförandet som "en arrestering".

– Det här är ytterligare ett bevis för att Libyens politiska ledning inte förmår kontrollera de beväpnade miliserna. Det var av allt att döma milismän som förde bort Ali Zeidan, sannolikt som ett slags hämndaktion efter USA:s räd i helgen där amerikanska specialstyrkor grep och förde bord den militante, misstänkte al-Qaidamedlemmen Abu Anas al Liby. Medan USA säger sig ha internationell rätt på sin sida, ledde aktionen till protester i Libyen, medan premiärminister Ali Zeidan sa att det inte skulle påverka Libyens relation till USA. Ali Zeidan har till och med bett om utländsk hjälp för att tygla milisernas möjligheter att sprida vapen över landet och till grannländerna, säger Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern Cecilia Uddén till Ekots Katarina Boive.

– Libyen har i dag, enligt västerländska underrättelsekällor, världens största lager av oregistrerade och olagliga vapen - med flera miljoner ton vapen som spritts över landet bland olika milisgrupper sedan Kaddafis fall.

Enligt AFP misstänker den libyska regeringen att två grupper med före detta rebeller ligger bakom bortförandet. De båda grupperna verkar i princip under försvars- och inrikesdepartementen. 

En rebellgrupp har under dagen gått ut och sagt sig ha fört bort Zeidan på order från åklagare. Skälet ska vara att den libyska regeringen kände till USA:s operation i helgen, då en al-Qaida-ledare greps nära Tripoli.

Enligt regeringen finns det ingen laglig grund för att gripa Zeidan och flera företrädare för regeringen kallar bortförandet för en regelrätt kidnappning.

– Libyen är ett laglöst land där miliser kan ockupera ministerier och rebeller kan kidnappa en premiärminister. Ett exempel på denna laglöshet är att internationlella brottmålsdomstolen ICC har krävt att Kaddafis son Seif al Islam ska lämnas ut till Haag för rättegång. Men det har inte kunnat verkställas eftersom Seif al islam inte sitter i något regeringsfängelse utan hålls av en av dessa miliser i bergen, säger Cecilia Uddén.

Zeidan har lett den libyska övergångsregeringen i två år.

Hanna Birath
hanna.birath@sverigesradio.se

Johan-Mathias Sommarström

johan-mathias.sommarstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista