Läkemedel testas på svenska studenter

Sverige har blivit ett populärt land när det gäller att testa läkemedel på människor, så kallade kliniska prövningar. Var sjätte prövning i Europa görs på svenskar och många som ställer upp är studenter. (Front i P3)

– Man gör det ju för pengarna. Jag skulle inte utsätta mig för det här om jag inte behövde det, säger Matilda, en av de studenter som deltar i läkemedelstester.

Kliniska prövningar av läkemedel är en av de sista faserna när det gäller tester av nya läkemedel. Varje år görs ungefär 500 kliniska prövningar i Sverige på allt fler platser i landet.

Pröva biverkningar
Syftet med testerna är att pröva läkemedlets eventuella biverkningar innan det släpps på marknaden och den som ställer upp som försöksperson får mellan 500 och 20 000 för besväret.

Quintiles är ett av de stora företagen som testar läkemedel i Sverige.

– De som gör tester av oss är oftast friska personer, mest Uppsalastudenter, säger Wenke Rolfsen som är chef för Quintiles i Uppsala.

Sverige populärt testland
Sedan det nya EU-direktivet från i maj 2004 om skärpta rutiner kring kliniska prövningar har Sverige blivit populärt som testland bland läkemedelsföretagen. Var sjätte läkemedelstest i Europa görs på en svensk, visar statistik från Läkemedelsverket.

– Den här siffran förefaller ju väldigt hög i förhållande till Sveriges befolkning. Anledningen kan vara att den svenska myndigheten var väldigt väl förberedd när direktivet implementerades. Läkemedelsföretagen var medvetna om det och skickade kanske i första hand ansökningar till Sverige, säger Birgitta Petterson på läkemedelsverket.

Caroline Pouron
caroline.pouron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".