Fler flyktingbarn riskerar avvisning

Flera barn som fått avslag på asylansökan och har föräldrar som gömmer sig riskerar att ensamma bli avvisade till hemlandet. I Västernorrland utreds nu om 19 barn, där föräldrarna gått under jorden, kan skickas tillbaka till släktingar eller barnhem.

– Det blev aktuellt när vi fick fler och fler barn som var här utan sina vårdnadshavare och där föräldrarna höll sig gömda. Vi hoppas ju att föräldrarna ska ta sitt ansvar, resa hem med sina barn och följa det beslut de har fått, säger Britt-Inger Andersson på Migrationsverketa avdelning i Sundsvall.

Det var efter kontakter med Migrationsverket centralt som avdelningen i Sundsvall antog sin hårdare linje. Finns det någon i hemlandet, släktingar eller ett barnhem, som kan ta emot barnen som fått avslag på asylansökan så ska de avvisas.

Ingen ändrad praxis
Men att det skulle handla om någon ändrad praxis förnekar Anna Wessel som är chef för verksamhetsområde asyl på Migrationsverket.

– Det är inget nytt regelverk, ingen ny praxis utan så har det alltid varit. Däremot har det blivit vanligare på de senaste ett och ett halvt åren att föräldrar har övergett sina barn, men det innebär inte att det inte har förekommit tidigare.

Utredningen av barnet görs av socialtjänsten och att barn faktiskt blir tillbakaskickade har hittills inte varit vanligt enligt Anna Wessel.

– Det har bara skett i något enstaka fall, det tillhör absolut inte vanligheterna och jag vill poängtera att det ahndlar om en individuell bedömning och självklart ska barnets bästa finnas med i bedömningen.

Fler riskerar att avvisas
Men i och med att antalet barn som lämnas ensamma efter avslag på asylansökan ökar, så finns det ju också fler barn som riskerar att ensamma avvisas. Kristina Swiech, jurist på Rädda Barnen, tycker att det handlar om brott mot barnkonventionen.

– Det ska inte vara så att barnen ska ta konsekvenserna av att föräldrarna har beslutat att gå under jorden utan barnen.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".