Miljöpartiet tar väljare från vänsterpartiet

Miljöpartiet går rejält fram i den senaste Temo-mätningen som presenteras i Dagens Nyheter. Tendensen är att partiet tar väljare från vänsterpartiet.

– Vi kan se tydligt att man tar väljare från vänsterpartiet, säger Temos opinionsansvarige Arne Modig.

Har miljöpartiet befäst sin plats i vänsterblocket?

– Slutsatsen är att de förmodligen tydligare är på väg att definiera in sig på vänstersidan.

Miljöpartiet har inte haft så här höga väljarsympatier på fyra år. I Temos väljarbarometer får partiet 6,8 procent, en statistiskt säkerställd ökning med 1,6 procentenheter jämfört med den förra mätningen i januari.

Miljöpartiet tar emot vänsterväljare
Enligt Arne Modig på Temo är det vänsterpartiet som under en längre tid förlorat väljare till miljöpartiet. Vänsterpartiet har gått tillbaka och har med sina sju procent en stomme av kärnväljare kvar som stödjer partiledaren Lars Ohly.

Mijöpartiets Peter Eriksson tackar och tar emot.

– Det finns ju en hel del som inte tycker om utvecklingen inom vänstern med den här kommunistiska tillbakagången.

Peter Eriksson har ju erbjudit medlemmar ur utbrytargruppen Vägval vänster att få plats på miljöpartiets valsedlar. Men miljöpartiets uppgång nu tolkas också som att miljöpartiets och socialdemokraternas fördjupade samarbete får OK av väljarna.

Andelen osäkra ökar
En annan tydlig trend i denna Temo mätning är att blocken fortsätter att väga väldigt jämt. Den borgerliga sidan och socialdemokraterna med samarbetspartier landar båda kring fyrtioåtta och en halv procent.

Uppmärksammas bör också den stora andelen osäkra väljare. 20 procent av de tillfrågade vet inte vad de skulle rösta på om det var val idag.

Att osäkerheten ökar bland väljarna kan ju visa att det finns plats för nya partier. I debatten talas ju mycket om både junilistan och en speciell kvinnolista.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".