Första handboken om hur man slutar med mediciner

Nästa vecka kommer Sveriges första handbok i hur man slutar med läkemedel. Den är skriven av överläkare Claes Lundgren i Skellefteå på uppdraget av landstinget och är världsunik.

– Det finns ingen sådan handbok tidigare, säger Claes Lundgren, överläkare i Skellefteå.

Fas ut, som boken heter, är den första i sitt slag i världen. En handbok i hur man skonsamt avslutar läkemedelsbehandlingar, och hur man utvärderar dem.

Hjälp för vårdspersonal
Den vänder sig till läkare, sjuksköterskor och apotekare men är med sina 80 sidor ingalunda komplett.

Här finns uppgifter om hur man avslutar och utvärderar ett 15-tal av de vanligaste läkemedelsgupperna som blodtrycksmediciner och mediciner mot depression. Tanken är att människor inte ska ta läkemedel i onödan.

– Jag ser ju i min vårdvardag patienter som har lite för mycket och lite för starka mediciner och ibland lite felaktiga mediciner. Om jag omsätter det på riksplanet kan jag tänka mig att läkemedelsanvändningen kommer att gå ner, säger Claes Lundgren.

Minska medicinanvändningen
På äldreboendet Tallbacken i Nordmaling är det lunch och tablettutdelning. Här har man med medvetet arbete lyckats få ner användningen av medicin på de senaste åren. Det tror personalen beror mycket på att man haft en och samma läkare under flera år.

Det kan vara svårt för en läkare att ta bort en medicin som en annan läkare satt in, säger den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Nordmaling Carina Ragnarsson. Handboken Fas ut kan då vara till hjälp.

– Jag tror att den kan vara ett väldigt bra stöd, både för doktorn och sjuksköterskorna för att kunna göra utvärderingar av läkemedlen och för att försöka sätta ut och trappa ner det som har dålig effekt.

– Det är ett stort intresse bland läkemedelskommittéerna i Sverige och jag hoppas också bland läkare, sköterskor och apotekare. Mitt mål är att den enskilde ska må så bra som möjligt och ha nytta av de effektiva läkemedlen. Samtidigt ska vi inte orsaka skador med läkemedlen, säger Claes Lundgren.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".