Malala Yousafzai tilldelas Sacharovpriset

EU-parlamentet utser den 16-åriga pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai  till årets Sacharovpristagare.

Malala Yousafzai blev berömd när hon offentligt gick ut och propagerade för flickors rätt till utbildning. Det här ledde till att hon för ett år sedan blev skjuten och nästan dödad av en talibananhängare.

EU-parlamentets talman, Martin Schulz, säger på twitter att Malalas "modiga arbete för utbildning påminner oss om vår plikt mot barn, särskilt flickor".

Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström är en av de som har verkat för att Malala Yousafzai ska få Sacharovpriset. Wikström säger i en kommentar att priset är en seger för alla de miljontals flickor över hela världen som, liksom Mallala, nekas den universella rätten till utbildning enbart på grund av sitt kön.

Cecilia Wikström utvecklar sin ståndpunkt i ett skriftligt uttalande:

"Det krävs exceptionella egenskaper för att våga ta striden mot talibanerna, mot diskriminering och terrorism. Inspirerad av Mahatma Gandhi tar Malala Yousafzai fighten med så enkla medel som en papper och penna. Inte många människor kan göra anspråk på att ha stått upp mot talibanerna, utsatts för ett mordförsök och startat en banbrytande blogg i kampen för alla flickors rätt att gå i skolan".

Övriga nominerade var amerikanske övervakningsavslöjaren Edward Snowden samt de vitryska politiska fångarna Ales Bjaljatski, Eduard Lobau och Mykola Statkevitj.

Bland tidigare pristagare finns fredspristagarna Nelson Mandela och Aung San Suu Kyi.

Jens Möller

jens.moller@sverigesradio.se

Ekot/TT

Fakta: Sacharovpriset

Nelson Mandela och Aung San Suu Kyi är några av dem som tilldelats EU-parlamentets Sacharovpris sedan starten 1988. Här är de senaste tio årens pristagare:

  • 2004: vitryska journalistförbundet BAJ
  • 2005: kubanska organisationen Kvinnor i vitt, nigerianska människorättsaktivisten Hauwa Ibrahim samt Reportrar utan gränser
  • 2006: vitryske oppositionspolitikern Aljaksandr Milinkevitj
  • 2007: människorättsaktivisten Salih Mahmoud Osman från Sudan
  • 2008: kinesiske dissidenten Hu Jia
  • 2009: ryska människorättsorganisationen Memorial
  • 2010: kubanske dissidenten Guillermo Farinas
  • 2011: människorättsaktivisterna Asmaa Mahfouz (Egypten) och Razan Zaitouneh (Syrien), libyske politikern Ahmed al-Senussi, syriske satirtecknaren Ali Farzat samt framlidne tunisiske grönsakssförsäljaren Mohamed Bouazizi
  • 2012: människorättsadvokaten Nasrin Soutoudeh och regissören Jafar Panahi från Iran
  • 2013: pakistanska skolaktivisten Malala Yousafzai

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.