Kommuner och landsting tvingas höja skatten

Sveriges kommuner väntas redovisa ett överskott på 12 miljarder kronor i år. För landstingen blir det i stället ett minus på 2 miljarder kronor, visar siffror från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Enligt SKL:s ekonomer behövs det både statliga tillskott och skattehöjningar framöver, för att bibehålla en god ekonomi.

Nästa år bedömer SKL att resultaten faller till fem miljarder kronor för kommuner och landsting sammantaget.

"Trots den höga resultatnivån i år står många kommuner och landsting inför en besvärlig situation de kommande åren. Vi går nu in i en period där investeringsbehoven och de demografiska behoven i kommuner och landsting ökar kraftigt. Det kommer att ställa stora krav på att hålla igen på kostnader och att anpassa verksamheterna" skriver Anders Knape, ordförande för SKL, i en kommentar.

SKL:s ekonomer bedömer att BNP växer med 0,8 procent i år och med 2,7 procent nästa år.

Två, kanske tre landsting kommer att höja skatten nästa år. Färre än 20 kommuner kommer också att höja, medan ett antal kommuner kommer att sänka skatten.

Men på längre sikt hotar desto högre skattehöjningar i landets kommuner och landsting.

Om inte kommun- och landstingssektorn får höjda bidrag från staten kommer skatten totalt sett, i snitt, att behöva höjas med 91 öre per intjänad hundralapp fram till 2017, enligt SKL:s kalkyler.

Därmed gröps jobbskatteavdragen ur, som rikspolitikerna beslutat om.

– Då tar det ifrån en del av den effekten, säger SKL:s analyschef Annika Wallenskog vid en pressträff.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista