Kommuner och landsting måste höja skatten

1:50 min

Sveriges kommuner och landsting tvingas till skattehöjningar de närmaste åren. Det visar en ny prognos.

Henrik Sundström är moderat kommunalråd i Uddevalla och tillhör dem som höjer skatten.

– Vi höjer med 25 öre. Men det är inte bara så att vi höjer skatten utan vi effektiviserar också och lever på sparlåga de närmaste åren, säger han.

Uddevalla är en av cirka 20 kommuner som höjer sin skatt redan nästa år tillsammans med en rad landsting, enligt prognosen från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Kostnaderna stiger för fort, säger Henrik Sundström. Lönerna ökar i takt med den privata sektorns löner, annars går det inte att behålla personal. Lyckligtvis är arbetsmarknaden ingen katastrof i Uddevall, annars hade det varit värre.

– Hade vi inte haft den goda sysselsättningsökning som vi ändå har haft, då hade vi haft en katastrof i kommuner och landsting. Då hade vi varit tvungna att göra lika skarpa nedskärningar här som i resten av Europa, säger Henrik Sundström.

Uddevalla höjer hellre skatten än skär ner sin service. Så ser det ut i många kommuner. Man jagas av ökande löner och krav från medborgarna på välfärd.

Landstingen i Jämtland, Västernorrland och Skåne går mest back just nu, medan Stockholm och Västmanland är de enda som räknar med överskott. Totalt går landstingen back två miljarder och kommunerna med ett överskott på lika mycket i år.

Problemet är främst avflyttningen från många kommuner, som gör att antalet skattebetalare helt enkelt minskar. Det kräver både vissa skattehöjningar och att staten skjuter till ett par procent mer till kommunerna.

Dessutom ökar kraven på kommuner och landsting hela tiden. Det blir allt fler barn på dagis och i gymnasiet, nya sjukhus byggs, nya operationer kommer till och gamla badhus byggs om.

Annika Wallenskog är chef för ekonomisk analys på SKL. Hon menar att tanken om att den offentliga sektorn monteras ner bara är en myt, i alla fall sett på lång sikt.

– Ja, jag skulle vilja säga att det faktiskt är en myt. Går man tillbaka till 80-talet när folk låg i sexbäddssalar i stället för i eget rum, så tycker jag att vi har betydligt bättre vård än vi hade då, säger hon.

Jonas Fredén

jonas.freden@sverigesradio.se