Obama i möte om budgetkrisen

I USA är den riktigt stora nyheten denna morgon att republikaner och demokrater har inlett samtal om hur den politiska krisen – kanske – ska kunna lösas.

För första gången sen stora delar av den amerikanska statsappaten stängde ner för elva dagar sedan, satte sig presidenten och ledande republikaner öga mot öga i Vita Huset i går kväll. Samtalen ska fortsätta, och det finns hopp om öppningar.

I går öppnades faktiskt dörren i det politiska dödlägets USA något lite på glänt.

Det började med att ledande republikaner sa sig kunna gå med på att höja lånetaket under sex veckor, så att USA kan fortsätta att låna pengar till sina utgifter.

Det skulle vara ett sätt att skjuta upp det närmast katastrofala scenario som annars hotar om bara en vecka – att USA tvingas ställa in sina betalningar.

Med en kortfristig höjning av lånetaket skulle USA kunna fortsätta att betala räntor på sina enorma utländska lån, samt betala ut pensioner, sociala understöd och annat till sina medborgare.

I utbyte för att under sex veckor hålla undan en amerikansk statsbankrutt vill republikanerna ha budgetförhandlingar som de på sikt vill ska leda till sänkta skatter och utgifter i USA.

För en president som de senaste dagarna har varnat ännu mycket mer för nästa veckas hotande bankrutt än för den redan avstannade statsapparaten, blev det svårt att säga nej till en möjlig, om än tillfällig, lösning av lånetaksfrågan, fastän en öppning av statliga myndigheter och verk inte ens fanns på agendan. 

Under kvällen inleddes så direkta samtal i Vita huset. Obama och hans stab på ena sidan, ledande republikaner på den andra. De pratade i en och en halv timme, och det var i sig en så positiv händelse att New York-börserna steg med över 2 procent.

Direkt efter mötet var det alldeles tyst. Ett gott tecken, tyckte många kommentatorer här, som menar att det visar att någonting faktiskt kan vara på gång. Efter ett tag kom lite lågmälda uttalanden om att samtalen förts i en konstruktiv anda.

Men plötsligt har perspektiven skiftat, och ordningen är omvänd. Först alltså samtal om den kommande lånetakskrisen, och först därefter om den pågående budgetkrisen. Mycket oklart alltså när den nuvarande situation, som högst konkret och negativt påverkar miljontals amerikaner, kan få ett slut.

Agneta Furvik, New York
agneta.furvik@sverigesradio.se