Lampedusa-överlevare ännu på "resa"

6:24 min

155 människor överlevde fartygskatastrofen utanför den italienska ön Lampedusa – men ungefär dubbelt så många dog. De överlevande är nu på ett överfyllt mottagningscenter på Lampedusa, men vet mycket lite om sin framtid.

För de döda har hanteringen varit klar och tydlig, men för de unga eritreanerna som klarade sig har ännu inget sagts om vad som ska hända dem på sikt.

Merparten av de som överlevde när båten från Libyen förliste bara 500-600 meter utanför Lampedusas kust förra torsdagsmorgonen är unga eritreaner under 25 år. De unga killarna flydde vad som har kallats Afrikas Nordkorea, en av världens hårdaste diktaturer  – Eritrea, och är nu på Lampedusa i Italien.

Men resan mot ett bättre liv är inte avklarad ännu. Den har fler etapper och prövningar – och många tonåringar väntar i ovisshet.

De bär alla med sig fasansfulla scener på sina näthinnor från den mörka morgonen.

– Båten välte helt upp och ner. En kille hoppade ner och räddade sin dotter, som han lämnade med en kille. Sedan hoppade han i igen för att försöka rädda sin fru. Men det var en kamp för att några drog ner henne. Han kämpade väldigt mycket för att rädda sin fru. Ingen av dem klarade sig, de försvann i havet, berättar en av de överlevande.

En annan berättar att han såg en gravid kvinna stå på däck med tre barn, ett på sina axlar och ett i var sin hand. Hon skrek förtvivlat : Mina mina barn jag har dödat er.

Detta är barn, tonåringar, visst just myndiga, men knappast vuxna människor. Organisationen Rädda Barnen har begärt att de ska flyttas från trängseln i mottagningscentret, men än vet de unga inget om sin framtid.

Båttragedin har skakat världen och dagen efter var Italien i nationell sorg och påven talade om tårarnas dag.

Ledande politiker har varit på Lampedusa. I onsdags kom EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Cecilia Malmström, kommissionär för asyl- och flyktingpolitik. Med var också premiärminister Enrico Letta. I fokus står de döda och ny politik, men inte de 155 överlevande som nu vandrar omkring --mentalt skadade och ärrade.

Italiens premiärminister har deklarerat de döda som italienska medborgare, inte de överlevande, och förklarade att det blir en statsbegravning:

José Manuel Barroso säger sig aldrig kunna glömma raden av kistor, vissa med nallebjörnar på med ett död barn i.

Cecilia Malmström säger att Europa måste byta fot. Stängda dörrens politik fungerar inte.

Olyckan på Lampedusa ska en gång för alla förändrade politik, klimat, regler, mottagningscenter heter det. En väckarklocka.

Men de 15-,16-,17-åringar som nu går runt ensamma, och som förlorat en syster, mamma eller släkting förekommer inte konkret i uttalandena. Ska de få en särbehandling i denna den värsta båttragedin i Medelhavet, som den italienske premiärministern kallade det. Eller ska de skickas tillbaka till hemlandet, den hårda diktaturen Eritrea. Kommer de att få böta 5 000 euro, ungefär 45 000 kronor som illegala invandrare?

– Det viktigaste för oss är att våra familjer och vänner begravs. Sedan ska vi tänka på oss själva.

Alice Petrén, Lampedusa

alice.petren@sverigesradio.se