Stora skillnader mellan apotekens priser

2:05 min

Prisskillnaderna på receptbelagda läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen, det vill säga subventioneras, är för stora, anser tre läkare på Svenska Dagbladets debattsida.

– Det här regelverket som finns om priskontroll och är till för att skydda hälso-sjukvården och samhället för onödiga extra kostnader.  Men det finns inget motsvarande skydd för den patient som måste betala allting själv.

Mikael Hoffmann är ordförande för Stiftelsen Nepi som grundades av riksdagen för att bland annat främja forskning om läkemedelsinformation. När han och hans kollegor som skrivit artikeln i Svenska Dagbladet i dag, ringde runt för att jämföra priserna mellan olika apotekskedjor, visade sig att det kunde skilja så mycket som tusen kronor mellan samma preparat, men på olika apotek.

Dessutom var prisinformationen svår att få tag på.

– Om man tycker att det är rimligt med fri prissättning så kan man väl åtminstone ställa krav på att information om priset ska vara tillgängligt både för patienten och för läkarna som skriver recept. Då kan läkaren välja rätt namn på läkemedlet och att patienten kan gå till rätt apotekskedja. Nu finns inte den här informationen tillgänglig i beslutsögonblicken, och försöker man få reda på informationen så är det väldigt svårt.

För att råda bot på problemet föreslår han att apoteken ska tillåtas byta ut läkemedelen mot billigare likdanande preparat, så som det är för de läkemedel som omfattas av subventionerna och att apoteken ska vara skyldiga att informera om priser på billigare alternativ.

Apoteksföreningens vd, Johan Wallér, tycker inte att apoteken brister i informationen, men håller med dom att apoteken borde tillåtas byta ut även de här läkemedlen mot billigare alternativ.

– Ja, det är ju en fri prissättning på de här läkemedlen. Då hade vi haft en marknad som fungerat, nu har vi ett statligt regelverk som stör den marknaden och som gör att konkurrensen och prissättningen inte fungerar så som den borde göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista