Brasiliansk kyckling har ofta salmonella

När värmebehandling av thailändskt kycklingkött har gjort salmonella därifrån ovanlig har svenska myndigheter fått problem med salmonellasmittade kycklingar från ett helt annat land, Brasilien. I Stockholm belagtas nu ett smittat parti i veckan.

– Den senaste månaden har vi hittar tre partier brasiliansk kyckling som har gått via Danmark. Brasilien har inte kommit lika långt som Sverige när det gäller att bekämpa salmonella på levande djur, så man har mer salmonella, säger stadsveterinär Karin Granath.

Billig värmebehandlad brasiliansk och thailändsk kyckling är fluga bland svenska köttimportörer. Tre salmonellasmittade kycklingpartier från Brasilien på tre veckor är ett otrevligt rekord.

Värmebehandling osäker
Att importkycklingen så ofta är salmonellasmittad och därmed hälsovådlig ser svenska hälsomyndigheter som ett stort problem.

Inte ens värmebehandlad kyckling är helt säker då den kan återsmittas på anläggningarna, berättar stadsveterinär Karin Granath.

– Salmonella kan även överföras till värmebehandlade produkter om man hanterar dem ohygieniskt, säger hon.

Vilka riskerar då att smittas av den brasilianska importkycklingen? Ja, vi alla. Köttet sprids via de stora fryshusen till svenska restauranger och tillverkare av sallader och färdiglagat där kycklingen aldrig behöver ursprungsmärkas. Detta upprör Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel.

– Till skillnad från nötkött finns det inget krav på ursprungsmärkning på fågelkött och det är ju någonting som branschen länge har efterfrågat. Konsumenterna har inte möjlighet att göra ett eget val. I många fall har man varumärken på produkten med svenskklingande namn och då tror konsumenten att det är svenska produkter, säger hon.

Enkla råd till konsumenterna
Men det finns enkla råd om hur man kan undvika att bli magsjuk av importerad kyckling.

– Hetta upp maten ordentligt innan du äter. Det är ju ingen som äter rått fågelkött, säger Lillemor Vodmar, gränskontrollveterinär i Stockholms hamn.

Ingrid Hansson, laboratorieveterinär på Statens Veterinärmedicinska anstalt undrar varför Sverige alls importerar värmebehandlade, koksaltsbehandlade och frusna kycklingar med salmonellarisk när färsk svensk kyckling är både säker och god.

– Jag köper enbart svensk kyckling,

Hur gör du när du går på restaurang?

– Då köper jag fisk, säger Ingrid Hansson.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".