Båtflyktingar besköts från libysk sida

1:18 min

Den senaste båtkatastrofen i Medelhavet berodde på att flyktingarnas fartyg besköts från libysk sida vilket sedan ledde till att det sjönk. Italien kommer från och med imorgon måndag att tredubbla antalet fartyg i området för att vid behov kunna rädda flyktingar.

Det var i fredags som ett fartyg med uppemot 400 flyktingar sjönk mellan Libyen och Italien och åtminstone 33 människor omkom, de flesta kvinnor och barn.

Nu har det börjat komma rapporter om vad det var som egentligen hände och de visar hur flyktingarna hänsynslöst blir utnyttjade.

Enligt flera internationella medier som talat med överlevande och FN:s flyktingorgan sjönk fartyget inte för att det var överbelastat utan för att det blev beskjutet från libysk sida vilket ledde till att vatten började välla in; de flesta vittnen hävdar att det var olika milisgrupper som angrep fartyget.

Redan innan det avseglade från sin hamn i Libyen hotade milismän flyktingar med vapen och krävde pengar för att släppa iväg dem.

En man som nyhetsbyrån AFP talat med och som liksom de flesta ombord kommer från Syrien sa att han hade betalat nästan 5 000 dollar till människosmugglarna för sin familj men att han sedan tvingades betala ytterligare 5000 dollar till milismännen.

Väl ute till havs blev fartyget beskjutet vilket ledde till att det sjönk.

Maltas premiärminister säger att det finns två versioner, antingen att det just var milismän som besköt fartyget eller att det var den libyska kustbevakningen, flera människor ska ha dödats eller skadats och ännu fler dog alltså när fartyget sjönk.

Från och med i morgon måndag ska Italien kraftigt öka bevakningen av Medelhavet, antalet patrullfartyg ska tredubblas och även flygövervakningen ska intensifieras.

Enligt det italienska utrikesdepartementet är syftet att kunna rädda människor i nöd, inte att stoppa flyktingar från att ta sig till Italien.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista