Få vågar vittna om Göteborgsskjutningar

1:58 min

Göteborg har skakats av nära 50 skjutningar i år och åtta personer har dödats. Men flera utredningar står stilla eftersom många inte vågar eller vill lämna information till polisen. Och nu vädjar polisen tillsammans med den politiska ledningen i kommunen till de invånare som vet något, att de ska träda fram.

– I de skjutningar där vi har överlevande, där det finns skador på de som blivit utsatta, är det genomgående att de inte är intresserade att berätta för oss vad de varit med om eller vad de vet om de här skjutningarna. De väljer att hålla inne med informationen, för att senare kanske hämnas själva, säger Sven Alhbin, tillförordnad chef för länskriminalen i Västra Götaland.

Senast förra veckan hittades ännu en person ihjälskjuten i Göteborg. Den här gången i en trappuppgång i stadsdelen Angered. Men trots att polisen tror att det finns ett samband mellan dom nära 50 skjutningarna hittills i år så står flera utredningar still.

Ingen träder fram även om polisen säger sig vara säker på att det finns vittnen till flera av händelserna.

– Vi vet ju via olika källor att det finns kunskap i de lokalsamhällen där de här händelserna inträffar, men det är ingen som vill tala med oss om det, säger Sven Alhbin.

Skjutningarna har bland annat krävt offer så unga som 20 och 17 år gamla. Och för att undvika liknande situationer i framtiden menar Sven Alhbin att det är dags att utreda om man i undantagsfall ska tillåta människor att vittna anonymt i rättegångar, något som i dag inte är tillåtet.

Även kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, socialdemokraten Anneli Hulthén vill se lagskärpningar, men då främst då det gäller vapenlagstiftningen.

Men för att få stopp på våldsspiralen så är det viktigt att folk berättar vad de vet, säger hon:

– Det viktigaste man kan göra som göteborgare nu är att vittna. Och jag vet att många känner att det är ett obehag och att man känner rädsla för den egna familjen, men det är fullständigt nödvändigt för att vi ska kunna lösa de dåd som har blivit begångna. Annars händer det ju ingenting, annars fungerar ju inte rättsystemet, säger Anneli Hulthén.

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista