Syrier vill hellre betala för att komma till Sverige än att betala smugglare

2:10 min

Trots de många olyckorna med flyktingbåtar på Medelhavet fortsätter flyktinströmmarna. Men fler och fler flyktingar frågar EU: Varför kan vi inte få söka visum och asyl istället för att gå ombord på dödsbåtarna?

"Vi håller på att förvandla Medelhavet till en begravningsplats", så sa Maltas premiärminister i helgen efter den senaste båtflyktingtragedin i fredags när minst 33 människor drunknade söder om Sicilien och 12 människor miste livet utanför den egyptiska kuststaden Alexandria. Men flyktingarna tycker inte att de har något annat val än att trotsa faran med båtfärderna.

– Jag heter Ahmed, jag är från Syrien, jag är dödsdömd åker jag tillbaka dödar de mig, så mitt enda val är att gå ombord på dödsbåten, säger han.

Jag möter honom i Alexandria vid havet tillsammans med åtta andra syrier beredda att riskera livet för att komma till Europa. Men Ahmed säger: Jag har en dotter som är två månader gammal, ska jag ta med henne?

I fredags kapsejsade en flyktingbåt strax utanför Alexandria på väg mot Europa. Av de tolv personer som drunknade var flera barn. De överlevande sitter nu häktade på en polisstation utanför Alexandria - bland dem två mammor som förlorade sina barn i havet. Ändå fortsätter flyktingströmmen.

Men Ahmed från Syrien frågar mig: Vore det inte bättre för Sverige om jag investerade mina pengar i ert land istället för att betala människosmugglarna? Bara ni ville ge oss visum. Vi är tio personer i min familj - mina föräldrar och syskon och min fru och mina barn.

– Jag har pengar - vi sålde allt vi ägde i Syrien och jag kan betala för båtfärden och falska pass så att vi kommer till Sverige. Men jag köper ju hellre flygbiljetter, än att riskera livet på havet och göda människosmugglare, säger han.

– Vår resa, för hela familjen, kommer att kosta mostsvarande 300 000 svenska kronor - jag betalar gärna de pengarna i avgift för att få komma till Sverige, säger Ahmed.

Han tillägger en gång till: Jag har en dotter som är två månader gammal.

Cecila Uddén, Alexandria
cecilia.udden@sverigesradio.se