Tyst från kidnappade hjälparbetare i Syrien

2:25 min

I helgen kidnappades sju hjälparbetare i Syrien som arbetar för Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen.

– Inget har hörts från medarbetarna sedan dess, säger Rima Kamal talesperson för Internationella Röda Korset i Syrien, som är mycket orolig.

Det är den allvarligaste attacken organisationen upplevt hittills. Nu tvingas man stoppa vissa transporter.

– En sådan kidnappning tvingar oss att tänka om innan vi skickar ut personal i fält igen, i synnerhet i områden där vi har väldigt mycket risker, säger hon på en dålig telefonledning.

Organisationen kommer inte att skicka ut fältarbetare på den farliga vägen till Idlib tills vidare, enligt Rima Kamal. Sex personer från Internationella Röda Korset och en person från Syriska Röda Halvmånen kidnappades på vägen mellan Idlib i nordvästra Syrien och Damaskus.

– De hade varit på olika sjukhus med mediciner när beväpnade män stoppade transporten och ledde iväg medarbetarna till ett okänt ställe. Sen dess har vi inte haft kontakt med våra sex kollegor, tyvärr.

Hur tydligt var det att de här transporterna kom från er?

– Det var väldigt, väldigt tydligt. Vi färdas ofta i konvojer och alla är väldigt tydligt markerade både fram uppe och på sidorna med vårt emblem. Så det rådde ingen tvekan om att det handlade om en Röda Korset-konvoj.

Flera beväpnade grupper finns i området. Talespersonen Rima Kamal hoppas att genom kontakter nu få svar på vad som hänt och vilka som ligger bakom. Förhoppningen är att det är ett missförstånd.

Internationella Röda korset har krävt att medarbetarna omedelbart ska släppas och betonat hur organisationen hjälper offer på båda sidor i kriget. Kidnappningen visar de ökande riskerna de som hjälper offer dagligen står inför.

– Vägen är farlig och vi har tyvärr tvingats ta alltmer risker de senaste två åren, säger hon.

FN har anklagat båda sidorna i konflikten för krigsbrott där attacker mot ambulanser och medicinska transporter ingår. Kidnappningarna har blivit ett växande problem. Både hjälparbetare och journalister är vanliga måltavlor.

Beatrice Janzon

beatrice.janzon@sverigesradio.se