Forskarna Eugene F Fama, Lars Peter Hansen och Robert J Shiller får Riksbankens pris till Alfred Nobels minne 2013. Foto: Jonatahan Nackstrand/AFP/TT

Amerikansk trio prisas för analys av priser

"Inte alla ägg i samma korg"
1:32 min

Tre amerikanska forskare får dela på Riksbankens ekonomipris i Alfred Nobels minne 2013. Eugene F Fama, Lars Peter Hansen och Robert Shiller får priset för sin "empiriska analys av tillgångspriser".

De tre får priset för forskning om vad som styr priserna på tillgångar som aktier och obligationer, och att priserna även styrs av psykologiska faktorer, som pessismism, och inte bara rationella överväganden.

Tore Ellingsen, professor i nationalekonomi och en av ledamöterna i priskommittén, säger att forskningen visar att det går att förutse hur exempelvis aktier utvecklas på längre sikt.

– Det går inte att förutspå prisförändringar på väldigt kort sikt, men på längre sikt, från ett år upp till tio år, så går det med en viss grad av träffsäkerhet att förutspå prisutvecklingen.

Det handlar om en genomsnittlig utveckling av aktierna, inte enskilda aktier - och det man tittar på är förhållandet mellan aktiekursen och aktieutdelningen. Är till exempel aktiekurserna höga och utdelningarna låga kan man nog förvänta sig att kurserna sjunker på sikt.

Och ett annat resultat av den forskning som belönas är etableringen av så kallade indexfonder, fonder med många olika aktier som följer till exempel ett börsindex eller ett branschindex. Inte alla ägg i samma korg, är en lärdom från dagens pristagare.

– För privata sparare som inte har jättemycket pengar är nog rådet att hitta den indexfond som bäst reflekterar hur mycket risk du är villig att ta, säger professor Tore Ellingsen.

Eugene Fama visade under 1960-talet att aktiepriser är svåra att förutse på kort sikt, medan Robert Shiller på 1980-talet visade att det går att göra på längre sikt. Och Lars Peter Hansen har "utvecklat en statistisk metod som är
särskilt väl lämpad att testa rationella teorier om tillgångspriser", skriver Vetenskapsakademien.

– Jag drogs till ekonomi för att det tar itu med viktiga problem, det är så fundamentalt i den mänskliga aktiviteten, sa den nyvakna Yaleprofessorn Robert Shiller, på telefon direkt under presskonferensen när pristagarna tillkännagavs.

Shiller var bland annat redan 2005 ute och varnade för skenande bostadspriset i USA och när han var i Sverige förra året varnade han för en bobubbla även här.

– Jag oroar mig för att den svenska bostadsmarknaden är en bubbla. En bubbla som byggts upp under lång tid men som plötsligt kan spricka, vilket vi sett exempel på tidigare, sa Shiller då.

Johan Prane
johan.prane@sverigesradio.se

Julia Milder
julia.milder@sverigesradio.se

Här är de tre pristagarna

Robert Shiller

Född 1946 i Detroit, USA. Professor vid Yale University. Författare som tidigare har varnat för både IT-kraschen på 1990-talet och bostadskrisen i USA för några år sedan. Förra året var han i Sverige och varnade för en bostadsbubbla.

Eugene Fama

Född 1939 i Boston, USA. Nationalekonom, professor vid University of Chicago.

Lars Peter Hansen

Född 1952 i Illinois, USA. Ekonomiprofessor vid University of Chicago. Har skandinaviska rötter, både danska och svenska.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".