Folkomröstning om ny grundlag i Burundi

På måndagen avgörs om det lilla afrikanska landet Burundi äntligen skall få fred och kunna genomföra demokratiska val senare i vår. Idag hålls folkomröstning om landet ska kunna enas om en ny konstitution, som låter hutu- och tutsibefolkning dela makten.

Det är ingen jubeldag, utan en dag präglad av misstänksamhet från några och hopp om varaktig fred från andra. De flesta bär på en krypande oro och rädsla.

Burundi är liksom grannlandet Rwanda delat i etniska grupper. Tutsiminoriteten har styrt över majoriteten av befolkningen som är hutu, som består av 85 procent av landets sju miljoner invånare.

En gång tidigare har ett val genomförts i Burundi, år 1993. Då valdes en hutuer till president. Fyra månader senare mördades han i en kupp, som organiserades av tutsisoldater.

Krävt 300 000 liv
Sedan dess har inbördeskriget rasat, som krävt omkring 300 000 liv.

Formellt finns ett fredsavtal som tvingades fram av omvärlden år 2000 och Burundi styrs tillfälligt av en övergångsregering.

Ändrar makförhållandena
I dagens folkomröstning, röstas om befolkningen kan godkänna en ny konstitution, som ger hutu-majoriteten 60 procent av makten och tutsis 40 procent.

Om den godkänns, kan man i teorin genomföra riksdags- och presidentval senare i vår.

En grupp hutu-rebeller har inte skrivit på fredsavtalet. Tutsiledarna uppmanar sina anhängare att rösta nej till den nya grundlagen, som varande framtvingad av hutu-vänliga fredsmäklare i omvärlden.

Inte många i befolkningen vet vad den nya konstitutionen innebär i detalj. De vet bara om maktfördelningen mellan hutu- och tutsibefolkningen.

Mycket står på spel
Det är en avgörande dag, som kan visa om ett hundraårigt hat mellan folkgrupper kan överbryggas och ett elvaårigt inbördeskrig få sitt slut.

Få tror helhjärtat att det kan uppnås genom en folkomröstning. När vallokalerna stängts på måndagskvällen träder utegångsförbudet ikraft igen.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".