Skandia gör förlust på brittisk affär

Spar- och försäkringskoncernen Skandia fortsätter att brottas med sina siffrror. Trots att försäljningen ökar blev förlusten i fjol 139 miljoner kronor. Det beror på att bolaget tvingas städa upp efter ytterligare en dålig affär bakåt i tiden.

Skandia har gått på en miljardsmäll i Storbritannien. Det är ett mäklarnätverk som köptes 2001 under den gamla ledningens tid med Lars-Eric Petersson i spetsen.

Den gamla ledningen betalade drygt 3 miljarder kronor. Nu skriver nye vd:n ner övervärdet med 930 miljoner kronor, vilket alltså belastar fjolårets resultat med lika mycket.

Dömer inte ut affären
Vd Hans-Erik Andersson vill inte gå så långt som att döma ut affären.

– Man kan konstatera att den här affären är strategiskt helt riktig, däremot betalade Skandia sannolikt lite mycket för ett par år sedan när Bankhall köptes, säger han.

Hur mycket för mycket? 

– Indikationen är väl att det är ungefär de här beloppen som nu skriver ner good will-värdet med.

En miljard för mycket?

– Någonting i den stilen, säger Hans-Erik Andersson.

En annan sak som den nya ledningen ägnat sig åt är att strukturera om och spara. 200 anställda måste gå när verksamheter stuvas om i Sverige och detta kostar också pengar.

Ser bättre ut för 1005
Allt sammantaget kan man säga att Skandias resultat för i fjol skulle sett bättre ut om inte städningen genomförts. Frågan är då om det inför 2005 har vänt för Skandia?

– Det är möjligt att det är för tidigt att ropa hej slutgiltigt men jag tycker att vi ser väldigt fina tecken i Sverige. Internationellt har vi haft ett väldigt bra år hela tiden, säger Hans-Erik Andersson.

Försäljningen av pensioner och sparande går definitivt bättre. Den gick upp med 30 procent i fjol, inte minst i Tyskland och Storbritannien.

Dras med det dåliga ryktet
Här i Sverige dras Skandia forfarande med sitt dåliga rykte efter bonus- och lägenhetsskandalerna som bland annat lett till att konkurrenter intagit förstaplatsen.

– Det som inte har varit bra är den utveckling osm vi såg i början av året i Sverige. Vi har självklart en del jobb kvar att göra, men det är väldigt skojigt att se att det börjar se positivt ut, säger Hans-Erik Andersson.

Brita-Lena Ekström, Ekonomiekot
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".