Messing positiv till nya räddningshelikoptrar

Uppdaterad 16:13
De sjöräddningshelikoptrar som försvinner från Göteborg och Stockholm när försvaret drar ned ska ersättas. Det lovar den ansvariga ministern Ulrica Messing.

Personer som behöver snabb hjälp i skärgårdarna kring Göteborg och Stockholm ska även i fortsättningen kunna få hjälp av helikoptrar.

– Det är oerhört viktigt att alla känner säkerhet i att sjöräddningen fungerar, inte minst när man tittar på den geografi vi har med många skärgårdar. Sjöfartsverket får titta på vilka andra man kan teckna avtal med för att garantera sjöräddningen, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

När försvaret sparar flyttas helikoptrar från Berga utanför Stockholm och Säve utanför Göteborg till flygflottiljerna i Ronneby och i Såtenäs vid Lidköping.

Inte konstigt ur militär synpunkt, men det är bara det att helikoptrarna framför allt används för att rädda civila som har råkat illa ut, som är i sjönöd eller behöver ambulansflygning.

Sjöfartsverket har utrett konsekvenserna av helikopterflytten och drar slutsatsen att den samhällinsats som förvarets helikoptrar gör måste ersättas.

Det krävs också att det framtida arbetet samordnas med de helikoptrar som landstingen och polisen i Stockholm och Göteborg har, anser Sjöfartvsverket,som vill se en nationell samordning av samhällets helikoptrar.

Sjöfartsverket, som på måndagen lämnade sin rapport till regeringen, kommer att få i uppdrag att skriva avtal med någon annan som får sköta flygningarna, säger Ulrica Messing.

– Vi ska ha moderna räddningshelikoptrar som kan fungera också i svåra väder, eftersom vi vet att vi ibland drabbas av oväder. De vi tecknar avtal med måste kunna fungera även i kraftigt oväder, säger Ulrica Messing.

Finns det andra som kan vara lika säkra som försvaret?

– Ja, det gör det, säger Messsing.

Exakt var de nya helikoptrarna ska stationeras kan hon inte säga. Enligt Sjöfartsverket kommer det att kosta cirka 38 miljoner kronor.

En del pengar kan tas från de pengar som Sjöfartsverket idag betalar för de civila insatser som försvaret gör.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".