Ökade löneklyftor mellan vd och arbetare

Löneklyftan ökar mellan arbetare och direktörer ökar. LO hävdar att detta kan försvåra avtalsrörelsen och öka misstänksamheten mot företagens ledningar.

Lönerna för de 50 bäst betalda vd:arna har ökat med 14 procent medan industriarbetarlönerna har ökat med 7 procent, enligt en kartläggning som tidningen Dagens Arbete gjort.

Undersökningen utgår från de deklarerade inkomsterna för de 50 direktörer i Sverige som tjänar mest. och är gjord enbart på lönen - den innefattar inte bonusar och andra förmåner. Vidare baseras på 2003 års löner som är de senaste deklarerade inkomsterna.

Oacceptabelt, säger LO
Erland Olauson, avtalssekreterare på LO, tycker att skillnaden mellan företagsledare och arbetare är alldeles för stor och är kritisk till företagsledarna.

– De beter som en idrottsledare som sitter i bilen och röker och skriker åt idrottsmännen att de ska springa fortare. Det är fullständigt oacceptabelt.

Förståeligt, säger näringslivet
Stephan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv anser att det inte är bra att löneökningstakten ser ut som den gör, men menar samtidigt att det är förståeligt.

– Kraven har höjts ganska kraftigt på gruppen topp-vd:ar. De sparkas oftare, de sitter kortare, samtidigt som deras arbetsmarknad har vidgats. Flera av dem kan också jobba i andra länder, där löner ofta är ännu högre. Samtidigt som arbetsmarknaden för många industriarbetare har krympt ganska kraftigt, säger Stefan Fölster.

 Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".