Norska Solberg presenterade sina ministrar

1:44 min

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen blir som väntat Norges nya finansminister. Det stod klart när statsminister Erna Solberg i dag presenterande sin regering.

Det var en samlad Erna Solberg som i Stortingets Vandrehall läste upp den historiska listan på nya ministrar. Historisk eftersom det är första gången Fremskrittspartiet är i regering. Protestpartiet som ligger höger om Höyre när det gäller såväl skattefrågor, privatiseringar som invandringspolitik. Nu får de alltså finansministerposten, den var i princip vikt för partiledaren Siv Jensen, men också andra viktiga poster som justitieminister, samfärdselminister, och olje- och energiminister.

Det här kommer att betyda att Fremskrittspartiet politik kommer att sätta prägel på regeringen, även om partiet kommer att vara tvunget att kompromissa, säger Per-Arne Bjerke, politisk reporter på NRK.

– Det betyder att Fremskrittspartiet nu får omsätta några av sina idéer i praktisk politik och det är det Fremskrittspartiet har jobbat för i många, många år. De kommer inte få genomföra allt, men det är klart att Fremskrittspartiet kommer att sätta sin tydliga prägel på denna regerings politik.

Också den nya lantbruksminstern, Sylvi Listhaug, kommer från Fremskrittspartiet. För tre år sedan kritiserade hon landets lantbrukspolitik skarpt och kallade den för "kommunism på norska". Hennes inställning kommer att leda till debatt med lantbruksorganisationerna säger Per-Arne Bjerke.

Jenny Sanner Roosqvist, Oslo
jenny.roosqvist@sverigesradio.se